OPET PLJUSKOVI! Meteorlog Čubrilo otkriva do kada možemo uživati u lepom vremenu: Očekuje nas osveženje!

Autor:

Vesti

25.08.2022

14:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplotni talasi, koji su od maja podizali temperaturu u Srbiji do ekstremnih +40, ali i više stepeni, konačno su prekinuti i ne treba više očekivati tropske temperature. Kako dalje objašnjava meteorolog Marko Čubrilo, očekuje nas moguća nestabilnost sa lokalnim pljuskovima, a od narednih dana toplije uz pojavu kratkotrajnih padavina.

OPET PLJUSKOVI! Meteorlog Čubrilo otkriva do kada možemo uživati u lepom vremenu: Očekuje nas osveženje!

Foto: Republika.rs

On dodaje da nas od drugog dela vikenda pa sve do početka septembra očekuje suvo vreme, a nakon toga na snagu stupa osveženje praćeno pljuskovima, kako u Srbiji, tako i u regionu.

Procena je da će posle 4. septembra biti verovatno ponovo toplije, ali bez letnjih vrućina.

- Danas će uticaj ciklona polako slabiti, ali će i dalje ka nama u severoistočnom i istočnom visinskom strujanju dolaziti nestabilan vazduh tako da će biti pojave pljuskova, ponegde sa grmljavinom. Ipak nestabilnosti bi trebale biti ređe i slabije u odnosu na protekle dane, dok bi se posle podne i krajem dana nad velikim delom regiona delimično razvedrilo - saopštava Čubrilo.

Foto: facebook.com/Marko Cubrilo

Marko Čubrilo meteorolog

U subotu posle podne će nad jugozapadnim, zapadnim, središnjim, a krajem dana i severnim predelima uslediti jača destabilizacija uz češću pojavu pljuskova sa grmljavinom, dok će istočnije uglavnom biti pretežno suvo. Povremenih pljuskova uz manje osveženje biće i u nedelju ali će opet biti češči nad zapadni, središnjim i severnim predelima.

Za vikend koji je pred nama, temperatura bez bitne promene, a u nedelju manje osveženje uz maksimume od +22 do +27 stepeni Celzijusa. Vetar će okrenuti na slab do umeren, severozapadni, prenosi Telegraf.rs.

- Početkom sledeće nedelje promenljivo oblačno uz duže sunčane intervale i ređu pojavu pljuskova, pre svega nad zapadnim i severnim predelima regiona. Vetar pretežno slab, dok će se dnevni maksimum kretati od +24 do +30 stepeni Celzijusa, na Jadaranu lokalno do oko +33 stepena Celzijusa - kaže Čubrilo.

Kakvo nas vreme očekuje prve nedelje septembra

Početkom septembra se uz premeštanje hladnog fronta i konkretnije, ali prolazne padavine očekuje pojačan severozapadni vetar i osveženje, moguće i osetnije tako da bi u naredni četvrtak amaksimumi mogli biti od +15 do +23 stepena Celzijusa.

- Početkom naredne nedelje umereno oblačno i toplo vreme uz pojavu lokalnih pljuskova. Najviše dnevna temperatura kretaće se od 24 do 30 stepeni. Vetar uglavnom slab. Početkom septembra sledi prolazno naoblačenje uz pljuskove, pojačan severozapadni vetar i malo osetnije osveženje te će se oko 1.9. temperatura kretati od 18 do 24 stepena, dok će noći početkom septembra biti dosta sveže. Nešto konkretnije pogoršanje moguće je oko 6. septembra, dok modeli za sredinu septembra daju signal za moguć prvi jači jesenji ciklon nad Velikom Britanijom koji bi nam mogao sredinom meseca doneti jače pogoršanje - obaveštava Čubrilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading