Svakog dana nove mere štednje gasa u EU! HVALA VUČIĆU - Šta smo sve izbegli!

Autor:

Vesti

03.08.2022

18:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vraćaju se na ugalj, znoje u kancelarijama, ograničavaju temperature za hlađenje na klima-uređajima...

Svakog dana nove mere štednje gasa u EU! HVALA VUČIĆU - Šta smo sve izbegli!

Foto: Tanjug/S.AĆIMOVIĆ/ilustracija

Evropska unija želi da smanji potrošnju gasa 15 odsto zbog smanjenih ruskih isporuka. To je, što bi se reklo, generalna konstatacija, međutim, iza nje se krije niz konkretnih (i krajnje neprijatnih) mera koje iz dana u dan jedna za drugom uvode evropske države.

Republika objavljuje samo neke od njih, ali i taj delimični spisak pokazuje koliko treba da budemo zahvalni predsedniku Aleksandru Vučiću na mudroj spoljnoj politici koju vodi. Jer Srbija, za razliku od zemalja koje su prinuđene da uvode veoma restriktivne mere, može da računa da će ruskim energentima zadovoljiti najveći deo svojih potreba.

Foto: Tanjug/AP

Ruski gas

Najbolji savet za uštedu energije Nemcima, koji su više nego bilo ko u Evropi zavisni od ruskog gasa, verovatno dolazi iz Grčke.

- Šta kažete na to da nemački penzioneri zimi, jednostavno, dođu na duži odmor na Krit - rekao je u Atini grčki ministar turizma.

On je dodao da bi još bolje bilo da se penzioneri presele u Grčku - sunce, plaža i grčka kuhinja umesto izdvajanja ogromnih suma novca za grejanje i toplu vodu u nemačkom zimskom sivilu.

NEMAČKA

Pozadina ovog i te kako ozbiljnog predloga glasi: "Grčka je mnogo bolje pripremljena od Nemačke za hitni plan EU o dobrovoljnom smanjenju potrošnje gasa 15 odsto." Nijedno grčko ostrvo, izuzev Evbeje, nije spojeno na gasovod. Oni se greju na ulje za loženje ili na struju, a ako istinski zahladi, kamin je deo standardnog inventara mnogih kuća i stanova.

ŠPANIJA

Španska ministarka energetike Tereza Ribera sažela je ono što misle članice EU s juga Evrope: "Za razliku od mnogih drugih zemalja, Španci nisu živeli iznad svojih mogućnosti kada je u pitanju energija."

FRANCUSKA

Susedna Francuska, takođe, ima četiri terminala za tečni gas. Od sredine juna Francuska više ne dobija gas direktno iz Rusije, ali je postala najveći svetski uvoznik ruskog tečnog gasa. Predsednik Makron nazvao je nacionalni plan uštede energije generalnom mobilizacijom.

U međuvremenu, građani bi trebalo da uključuju mašinu za sudove samo jednom dnevno umesto dva puta i stalno gase svetlo.

ITALIJA

Italija, koja je pre početka ruske invazije na Ukrajinu 48 odsto uvezenog gasa nabavljala iz Rusije, odgodila je poput Nemačke planirano postepeno okončanje grejanja na ugalj. U javnim ustanovama u Italiji stanovništvo će se malo više znojiti: klima-uređaji više ne smeju da hlade prostorije na temperaturi ispod 27 stepeni, s tim što postoji prag tolerancije od dva stepena. A zimi se javne ustanove mogu zagrejati do najviše 19 stepeni.

BELGIJA

U Belgiji se od marta primenjuju snižene stope PDV na građevinske proizvode i usluge, kao što su rušenje i renoviranje kuća, ugradnja solarnih kolektora, geotermalnih pumpi i solarnih bojlera. Slogan belgijske vlade pritom glasi: "Izolujte svoje kuće, izolujte Putina."

HOLANDIJA

I Holandija odustaje od načela koja su se, baš kao i u Nemačkoj, do pre nekoliko meseci činila nedodirljivim: termoelektrane na ugalj, čija je proizvodnja zbog klimatske krize smanjena na trećinu, sada rade punom parom.

AUSTRIJA

U Austriji se proizvođači koji koriste energiju sunca, vetra i vode, prebacuju na kameni ugalj, dok bi druge elektrane koje rade na gas mogle biti preusmerene na naftu.

Srbija garantuje sigurnost svojim građanima

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije za naš list ističe:

- Zahvaljujući odgovornoj politici našeg rukovodstva, pre svega po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji i vođenju dijaloga sa EU i SAD, Srbija je obezbedila takvu poziciju da svojim građanima garantuje sigurnost. Sve ovo što se dešava u Evropi, a biće samo dramatičnije, po svemu sudeći, nas će, donekle, preskočiti.

Udar im tek sledi

Foto: youtube.com/ Sputnjik Srbija

Stevica Deđanski

Stevica Deđanski, politički analitičar, konstatuje da je podanička politika prema SAD uvela Evropu u zavisan položaj.

- Zima prilazi, građani još ne osećaju taj udar jer su na letovanjima, ali političke elite koje već imaju dovoljno problema shvataju problem koji dolazi, međutim, ne mogu da se otrgnu od uticaja Amerike, te ulaze u sukob s Rusijom koji im nije potreban. S druge strane, Srbija je zahvaljujući svojoj nezavisnoj politici, zbog koje imamo velike probleme, uspela da obezbedi građanima da bude grejanja i da ne bude problema s hranom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading