KFOR SE OGLASIO POVODOM SITUACIJE NA KIM: Spremni smo da reagujemo ukoliko bude ugrožena stabilnost

Autor:

Vesti

31.07.2022

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Navode da imaju vidljiv i agilan stav na terenu.

KFOR SE OGLASIO POVODOM SITUACIJE NA KIM: Spremni smo da reagujemo ukoliko bude ugrožena stabilnost

Foto: Tanjug/AP

Ukupna bezbednosna situacija u opštinama na severu Kosova je napeta. Misija Kfora predvođena NATO-om pažljivo prati i spremna je da interveniše ako stabilnost bude ugrožena, u skladu sa svojim mandatom, koji proizilazi iz Rezolucije SB UN 1244 iz 1999. godine, naveo je Kfor u saopštenju.

Kako se dalje navodi u saopštenju "naša misija Kfora predvođena NATO-om je u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata UN-a da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude Kosova".

"Kfor ima vidljiv i agilan stav na terenu, a komandant Kfora je u kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike kosovskih bezbednosnih organizacija i načelnika odbrane Srbije. NATO takođe nastavlja da u potpunosti podržava proces normalizacije između Prištine i Beograda kroz Dijalog koji vodi EU i poziva sve strane da nastave pregovore. Važno je da se ovo nastavi. Ovo je ključno za regionalni mir i bezbednost. Neće biti realnih izgleda za bolju budućnost na Balkanu, bez punog poštovanja ljudskih prava i demokratskih vrednosti, vladavine prava, domaćih reformi i dobrosusedskih odnosa. Konstruktivni dijalog je ključ za regionalnu stabilnost. Kfor će preduzeti sve mere koje su neophodne za održavanje bezbednog i bezbednog okruženja na Kosovu u svakom trenutku, u skladu sa svojim mandatom UN", ističe se u saopštenju Kfora, prenosi Kosovo Onlajn.

Komentari (0)

Loading