(VIDEO) DRITAN U POSETI SRBIJI! Brnabić: Želimo da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore

Autor:

Vesti

29.06.2022

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boravi od danas u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji, tokom koje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem

(VIDEO) DRITAN U POSETI SRBIJI! Brnabić: Želimo da resetujemo odnose između Srbije i Crne Gore

Foto: Tanjug/R. Prelić

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović danas boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, što je njegova prva zvanična poseta od kada je stupio na dužnost premijera. Njega očekuju susreti sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

11.52 - Obraćanje premijera Srbije i Crne Gore

Ana Brnabić:

- Ova poseta nam je veoma važna. Želimo da resetujemo odnese između Srbije i Crne Gore. Očekujem da ćemo posle ove posete uću i eru jako dobrih i najboljih odnoasa. Nemamo bliže od Crne Gore, ni politički, ni ekonomski, povezuju nas sve vrste odnosa. Mi ćemo ovde u Srbiji biti otvoreni da rešavamo pitanja. Imali smo danas jako dobre razgovore, definisali smo pitanja koja možemo brzo da rešavamo a koja mogu da utiču na poboljšanje - rekla je Brnabić.

Republika

Foto: Tanjug/R. Prelić

 

Dritan Abazović:

- Želim da iskažem veliku čast i zadovoljstvo što ste uputili poziv. Mi smo danas ovde da okrenemo novi list, da podignemo odnose dve vlade na najviši mogući nivo. Zbog istorije, bliskosti dve zemlje, neprijatno je da mi budemo u bilo kakvom šumu komunikacije. Mi smo danas ušli u jedan novi ciklus, sva pitanja ćemo otvarati i reršavati u cilju građana Srbije i Crne Gore. 

Kako kaže, već su postignute neke male pobede. 

- Ja verujem da je nastupio momenat kada neke stvari treba da se prevaziđu u zajedničku korist. Ne postoji pitanje koje je nemoguće rešiti ako postoji dobra volja i ja tu dobru volju ovde osećam. Vi u nama imate velikog prijatelja, došao je momenat da se Zapadni Balkan tretira na drugi način, relacije u regionu moraju biti bolje nego ranije, a mi ćemo se potruditi da se odnosi u regionu relaksiraju, da budemo prepoznati kao regija koja želi da ide napred, koja želi da da primat ekonomskim temama, mi želimo da menjamo budućnost. Verujem da će naše vlade tadi doprinos da se ta budućnost ostvari na što lepši i lakši način.

10.10 - Svečani doček za Abazovića ispred palate Srbija

Premijerka Ana Brnabić priredila je svečani doček za Dritana Anazovića ispred palate Srbija.

Abazović je ispred Palate Srbija dočekan uz postrojeni bataljon Garde i intoniranje himni dve države. Abazovića su pored članova kabineta predsednice vlade, dočekali i ministri Siniša Mali, Irena Vujović i Branislav Nedimović.

Abazovića je prethodnom na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Povodom Abazovićeve posete Beograd je bio ukrašen crnogorskim zastavama i bilbordima nakojima je srpska i crnogorska zastava.

Nakon svečanog dočeka uslediće bilateralni sastanak premijerke Srbije i predsednika Vlade Crne Gore, a potom i sastanci delegacija Crne Gore i Srbije. Glavne teme razgovora biće, kako je Tanjugu rečeno ekonomsko i infrastrukturno povrzivanje kao i praktična saradnja.

Sastanci

Sastanak delegacija Vlade Srbije i Vlade Crne Gore planiran je u 10.45 časova, posle koga su predviđene izjave za medije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa Abazovićem u 12.30 časova, saopštila je pres služba predsednika.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić svečano će dočekati Abazovića u centralnom holu Doma Narodne skupštine, a u 14.45 biće održan sastanak.

Republika

Foto: Tanjug/R. Prelić

 

 


U Beograd će doći i potpredsednik crnogorske Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković koji će se sastati sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovicem.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novakovic-Ðurović imaće odvojene sastanke sa ministrom finansija Sinišom Malim i životne sredine Irenom Vujović, saopšteno je iz crnogorske vlade.

Vučić: Razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem

Vučić je ranije izjavio da očekuje dobru posetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji i izrazio uverenje da je moguće graditi bolje odnose od dosadašnjih.

"Očekujemo dobru posetu, razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem", rekao je Vučić prilikom otvaranja aerodroma "Rosulje".

Abazović je u ponedeljak rekao da od posete Beogradu, prve u regionu od stupanja na mesto premijera, očekuje da se resetuju odnosi dve zemlje.

Abazović je, obraćajući se novinarima u Skupštini, nakon premijerskog sata, rekao da ide u zemlju "koja je Crnoj Gori najbliža u svakom mogućem smislu".

On je kazao da je bio u zvaničnoj poseti Briselu, pa i u SAD kao potpredsednik Vlade, ali da ništa nije izazvalo interesovanje javnosti kao poseta Srbiji, prenela je RTCG.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading