Kina podseća na NATO AGRESIJU: Bacili su 15 tona osiromašenog uranijuma bez sankcija, Srbija zbog toga lider po broju umrlih od raka!

Autor:

Vesti

11.06.2022

08:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

NATO je 78 dana bombardovao Jugoslaviju bez sankcija Saveta bezbednosti UN, objavio je specijalni predstavnik Kine za Korejsko poluostrvo Li Sjaoming.

Kina podseća na NATO AGRESIJU: Bacili su 15 tona osiromašenog uranijuma bez sankcija, Srbija zbog toga lider po broju umrlih od raka!

Foto: Tanjug/AP

- Pre 23 godine NATO je bacio 420.000 bombi teških 22.000 tona, uključujući 15 tona osiromašenog uranijuma, bez sankcija Saveta bezbednosti UN - napisao je diplomata na Tviteru. U bombardovanju je poginulo više od 2.500 ljudi, uključujući 79 dece, a raseljeno je više od milion ljudi.

 

 

Godine 1999. oružani sukob između albanskih separatista iz Oslobodilačke vojske Kosova, vojske i policije Srbije doveo je do bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), koju su tada činile Srbija i Crna Gora, od strane snaga Severnoatlantske alijanse. Vojna operacija pokrenuta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i na osnovu tvrdnji zapadnih zemalja da su vlasti SRJ izvršile etničko čišćenje u autonomiji Kosova i tamo izazvale humanitarnu katastrofu.

 

 

Upotreba bombi sa osiromašenim uranijumom od strane NATO aviona 1999. godine i uništavanje objekata opasnih po životnu sredinu tokom vazdušnih udara, po oceni lekara, doveli su do toga da Srbija danas ostaje lider po broju umrlih od raka u Evropi, sa skoro 60.000 novih pacijenata obolelih od raka godišnje, prenosi RIA Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading