Visoki ulozi na Pacifiku: Šta smera Peking i zašto baš sada?!

Autor:

Svet

10.06.2022

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanični Peking podigao je uloge u "opasnoj igri na Pacifiku" ugrožavajući kanadske i australijske avione, a najmanji incident mogao bi da izazove sveopšti rat, upozorava CNN u analizi posvećenoj odnosu Kine i američkih saveznika.

Visoki ulozi na Pacifiku: Šta smera Peking i zašto baš sada?!

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Si Đinping

Pozivajući se na stavove analitičara, CNN ocenjuje da manevri kineskih borbenih aviona na Pacifiku postaju sve agresivniji, a mogućnost oružanog sukoba nije isključena.

Foto: Tanjug/AP, Profimedia, Youtube/Simple Flying 242 хиљ. пратилац

Ratni avioni

Vreme je za uzbunu, a ne samo alarmiranje - upozorio je Piter Lejton, saradnik australijskog instituta Grifit za Aziju aludirajući na incidente na Pacifiku iz maja kada je Kina podizala borbene avione J-16 smatrajući da joj australijske letelice ugrozile vazdušni prostor.

Prema mišljenju Orijana Skajlar Mastro, stručnjaka za kinesku vojsku, Peking je pokrenuo "igru" u kojoj ne brine za potencijalnu ekslaciju sukoba, pošto je uveren da će pobediti.

- Peking zna da to budi strah kod Zapada - objašnjava ona.

 

Foto: Tanjug/AP

Si Điping

 

Kako ona navodi, Peking smatra da su rizične akcije protiv američkih saveznika ipak daleko manje opasne od direktne konfrontacije sa samim Sjedinjenim Američkim Državama.

Međutim, ne mora da ide protiv Sjedinjenih Država da bi potkopala poziciju SAD u Aziji - dodala je Mastro.

 

Foto: Youtube/ BILLIONS INC, Tanjug/AP

Si Điping

Sličnog mišljenja je i Timoti Hit, viši istraživač međunarodne odbrane u istraživačkom centru RAND Corp, koji ističe da je namera Pekinga da razbije pacifičku koaliciju zemalja okupljenih oko SAD.

Vašington pridaje veliki značaj svom neformalnom savezu sa Australijom, Indijom, Japanom i Tajvanom, demokratskim samoupravnim ostrvom koje Peking smatra delom svoje teritorije. Ciljanje američkih saveznika poput Kanade i Australije mogao bi biti način da se ispitaju slabosti u takvim koalicijama i podigne svest domaće publike tih zemalja o opasnostima vojne saradnje sa SAD protiv Kine - rekao je Hit.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading