DOJAVE O BOMBAMA SU DELO NEKE SLUŽBE: Ovo je deo specijalnog rata koji će se nastaviti!

Autor:

Vesti

16.05.2022

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor na Fakultetu bezbednosti Goran Mandić smatra da je sve to deo sprecijanog rata koji će se nastaviti, kao i da nije moguće da iza svega stoji neki pojedinac.

DOJAVE O BOMBAMA SU DELO NEKE SLUŽBE: Ovo je deo specijalnog rata koji će se nastaviti!

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

Profesor na Fakultetu bezbednosti Goran Mandić ocenio je večeras da dojave o bombama u školama, na mostovima, u tržnim centrima i vodovodu predstavljaju organizovan napad koji je dobro pripremljen sa ciljem da izazove strah i paniku.

Mandić smatra da je sve to deo sprecijanog rata koji će se nastaviti, kao i da nije moguće da iza svega stoji neki pojedinac.

- Ne može ovo da uradi ni organizovana grupa, ovo je delo neke službe, neke države koja sprovodi vrstu specijalnog rata usmerenog prema Srbiji - rekao je Mandić.

Prema njegovim rečima, za takvu akciju potrebna je ozbiljna organizacija.

- Da pošalje toliki broj dojava na toliko različitih adresa ne može pojedinac, nego veoma ozbiljna organizacija koja je prvo trebalo da prikupi sve informacije o radnom vremenu, kada daci idu u školu, koje institucije još mogu da gadaju - naveo je Mandić za RTS.

Na pitanje kako se biraju institucije koje će biti predmet dojava o podmetnutim bombama, kažze da postoje dve vrste objekata za napad.

- Jedna vrsta su pravna lica od značaja za funkcionisanje države, a druga pravna lica koja okupljaju veliki broj ljudi, i evidentna je ovde procena onih koji to rade da je najbolje gađati škole, jer se u njima okuplja veliki broj dece, a svi smo osetljivi na decu - navodi Mandić.

Sajber napadi su, kako kaže, samo jedan deo specijalnog rata.

- Mislim da je ovo specijalan rat jer sajber napad je samo jedan deo specijalnog rata, a faktički sve ove posledice koje proističu od dojava mogu se svrstati upravo u jedan oblik specijalnog rata, koji je u ovom slučaju usmeren prema Srbiji - kazao je on.

Sve što se dešava, dodaje, dogada se zato što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

- To je evidentno ako posmatrate genezu: prvo avioni koji lete za Moskvu, pa aerodromi, pa se onda polako širi. Ko može da bude zainteresovan za toliko širok dijapazon meta gde će poslati dojavu - onaj kome ne odgovara ovakva trenutna situacija - ukazuje Mandić.

Ocenjuje da će se dojave ponovljati i u narednom periodu.

- A kada će se završiti nemoguće je i nezahvalno prognozirati. Verovatno kada vide da ne postižu svoj cilj, pa ce eventualno probati da koriste neke druge metode i sredstva - naveo je profesor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading