ŠTA JE KURTI UMISLIO? Kočnice mu ne rade, pa tražio Vučiću neprihvatljivo!

Autor:

Vesti

05.05.2022

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albin Kurti bahato tražio da Srbija prihvati dokumenta na kojima piše "Republika Kosovo".

ŠTA JE KURTI UMISLIO? Kočnice mu ne rade, pa tražio Vučiću neprihvatljivo!

Foto: Youtube/ATV

Aljbin Kurti rekao je da Srbija mora da prihvati dokumenta na kojima piše "Republika Kosovo" i istakao da želi da se Srbija ogradi od Kremlja i uvede sankcije Rusiji, prenose beogradski mediji. 

U nadi da će Srbiji iskopati jamu, iako njegova loša politika nema pomaka, rekao je u intervjuu za nemački Dojče vele da bi Evropska Unija i NATO trebalo da vode računa da Srbija više ne sedi na tri, četiri stolice, ali i da cene doprinos Kosova, koje neće imati nikakve paralelne projekte osim EU i NATO u trenucima kada je čitav svet u krizi. 

Njegovi neuspeli pokušaji da podigne svoj rejting u očima Zapada pada u vodu. Politika koja predvodi Srbiju, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, narod vodi napretku i dobrim odnosima i sa EU i Rusijom. 

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

 

Dijalog sa Beogradom 

Govoreći o dijalogu sa Beogradom, Kurti je rekao da bi trebalo da bude principijelan, izbalansiran i simetričan, a naveo je i da Srbija mora da prihvati kosovska dokumenta zbog stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta koje podrazumeva Berlinski proces.

- Zajedničko regionalno tržište je u srcu Berlinskog procesa. Ne zamena za EU, već priprema za nju. Da bi se ostvarilo Zajedničko regionalno tržište, Srbija mora da prihvati kosovska dokumenta i na taj način omogući kretanje koje je vrednost Evropske unije. Krajnje je vreme da se na Beograd izvrši pritisak da prihvati kosovska dokumenta - rekao je Kurti.

Na pitanje da li može malo da popusti svoj stav i tako da podsticaj saradnji, Kurti kaže da vreme ne može da se vrati nazad.

- Ne možemo da se vratimo u period pre 1999. godine, kada smo oslobođeni, ni pre 2008. godine, kada smo proglasili nezavisnost, ni pre 2010. godine, kada je Međunarodni sud pravde legitimisao Deklaraciju o nezavisnosti, niti pre 2012. godine, kada je okončan međunarodni nadzor Kosova. Nezavisni smo. Dokumenta pripadaju Republici i kao takva moraju biti prihvaćena -  istakao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lina

05.05.2022 16:12

Bravo za Anu Brnabic koja daje podrsku predsednuku Vucicu. Takodje i mi gradjani moramo podrzati jer definitivno u ovim istorijskim momentima kada je Aleksandar Vucic pod lupom najmanje sto mozemo je podrska. Jaki pritisci i izazovi su pred svima nama a Vucic kao jedan lider i medjunarodno cenjen drzavnik je ispred svih nas i bori se lavovski za mnogo pitanja od gasa, nafte, sankcija do Kosova.