Majku vam dečju, NEĆETE VI DA GINETE nego JA! Ovo su bile poslednje reči pilota Milenka Pavlovića koji za SLOBODANA MILOŠEVIĆA nije bio HEROJ! Srbija ga pamti!

Autor:

Vesti

27.03.2022

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neposredno pre obaranja, na pitanje iz operativnog centra da li vidi neprijateljski avion odgovorio je: "Vidim ih, ali vide i oni mene!"

Majku vam dečju, NEĆETE VI DA GINETE nego JA! Ovo su bile poslednje reči pilota Milenka Pavlovića koji za SLOBODANA MILOŠEVIĆA nije bio HEROJ! Srbija ga pamti!

Foto: Republika

Heroj pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko avijacijskog puka, poginuo je pre 23 godine u neravnopravnoj borbi s NATO avionima kada se žrtvovao kako bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti.

Pukovnik Milenko Pavlović poginuo je 4. maja 1999. godine iznad Valjeva u borbenom obračunu sa avionima NATO snaga, koji su doleteli sa aerodroma u Tuzli (Bosna i Hercegovina).

Tog dana, oko podneva Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita Mig-a 29 koji se spremao da poleti sa aerodroma Batajnica.

- Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću! - urlao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera. Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: "Imaju me!". Njegov avion nestao je ubrzo sa radara.

Potom je pogođen, a delovi MiG-29 kojim je pilotirao pali su na zemlju u selu Bujačić, kod Valjeva.

Pavlović se nije katapultirao.

Milenko Pavlović (1959-1999) rođen je u selu Gornje Crniljevo, kod Osečine.

Završio je Vojnu gimnaziju u Mostaru i Vazduhoplovnu akademiju. Bio je komandant 204. Lovačko-avijacijskog puka VJ.

Šanse da preživi ovaj neravnopravan sukob nisu postojale. Odmah po samom poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao "slep", jer mu nije radio radar.

Čak i da mu je radar bio ispravan, njegov domet bio je upola manji od dometa radara kojim su bili opremljeni NATO lovci.

NATO rakete imale su tri puta veći domet od njegovih. Zato holandski piloti u svojim F-16 nisu ni morali da uđu u jugoslovenski vazdušni prostor, već su iz rejona Tuzle lansirali tri rakete koje su pogodile Pavlovićev MiG-29.

Neposredno pre obaranja, na pitanje iz operativnog centra da li vidi neprijateljski avion odgovorio je: "Vidim ih, ali vide i oni mene!"

Posthumno je unapređen u čin pukovnika, odlikovan Ordenom za hrabrost i Ordenom Svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) Valjevske eparhije SPC.

U vreme vlasti predsednika Slobodana Miloševića nije prihvaćen predlog da se pilot Pavlović proglasi narodnim herojem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Pavlovic

27.03.2022 20:10

Slava junaku naseg Valjeva.

Milan

28.03.2022 14:10

@Pavlovic - Slava junačino, počivaj u miru, oni koji su odbili da te proglase narodnim herojem su kukavice.