NATO BI GAĐAO NUKLEARKU DA SMO JE IMALI! Danica Grujičić za ruske medije: Alijansa nije obraćala pažnju na civilne žrtve!

Autor:

Vesti

24.03.2022

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grujičić je podsetila da je na Srbiju zvanično bačeno oko 15 tona osiromašenog uranijuma, ali naglašava "koliko je to zaista bilo, niko ne zna, i nikada se neće saznati".

NATO BI GAĐAO NUKLEARKU DA SMO JE IMALI! Danica Grujičić za ruske medije: Alijansa nije obraćala pažnju na civilne žrtve!

Foto: printskrin

Ministarka zdravlja Danica Grujičić

NATO je tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine napadao hemijska postrojenja i razne opasne industrije, napravio ekološku katastrofu u zemlji i zatrovao Evropu, izjavila je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić.

Prema rečima Grujičić, upotreba NATO bombi sa osiromašenim uranijumom i uništavanje objekata opasnih po životnu sredinu tokom vazdušnih udara doveli su do toga da je Srbija sada lider po broju umrlih od raka u Evropi, sa skoro 60.000 novoobolelih od raka godišnje.

- Severnoatlantska alijansa nije obraćala pažnju na civilne žrtve. Svima je poznat čuveni razgovor bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i finskog diplomate Martija Ahtisarija, koji je rekao da će Beograd biti sravnjen sa zemljom (ukoliko ne prihvati ultimatum) - dodala je Grujičić, prenosi Espreso.

Ona kaže da Srbija ima nuklearnu elektranu, NATO bi je gađao.

- Da imamo nuklearnu elektranu, oni bi svakako udarili na nju, jer su napali sve što je na spisku objekata opasnih po životnu sredinu. Znali su da će se u svakoj rafineriji nafte, hemijskom preduzeću, stvoriti lokalna ekološka katastrofa. Namerno su to uradili - kazala je ona.

Republika

Foto: Profimedia

NATO agresori nisu obraćali pažnju na civilne žrtve (Foto: Arhiva)

Grujičić je podsetila da je na Srbiju zvanično bačeno oko 15 tona osiromašenog uranijuma, ali naglašava "koliko je to zaista bilo, niko ne zna, i nikada se neće saznati".

- Preuzeli smo inicijativu da matematičkom preciznošću utvrdimo, ne samo medicinske, već i ekološke posledice. Podaci koje smo dobili pokazuju da je bila zagađena cela Evropa. Evropljani koji su se radovali bombama iznad Beograda i Srbije, takođe su ugroženi i ne znaju šta su disali, jeli, pili - dodala je ona.

Podsetimo, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije profesor dr Danica Grujičić naglasila je da je tokom agresije NATO-a počinjen ekocid, ali da od tada traje tihi genocid na celom Balkanu.

Navela je da je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom, kasetne bombe koje su zabranjene, gađane su privredna i hemijska postrojenja, a nalogodavci su znali da će doći do ekološke katastrofe.

- Protiv Srbije i Crne Gore vođen je hemijski i nuklearni rat, a smrtnost od malignih bolesti raste u gotovo svim balkanskim zemljama. Nažalost, u dokazivanju svega ovoga izostala je efikasnost države - poručila je dr Grujičić, navodeći da ne smemo više da odlažemo ispitivanje posledica NATO bombardovanja.

Stručno koordinaciono telo koje je država osnovala pre tri godine, kazala je, nije nikada počelo da radi, ali dve decenije nakon bombardovanja moguće je dokazati uzročno-posledičnu vezu između agresije i porasta obolelih od malignih i retkih bolesti, rođenja dece i životinja s različitim deformitetima.

- Da nam se ne bi ponovio Jasenovac, moramo početi ta istraživanja sada i nastaviti ih za 10, 20, 40 godina jer će posledice biti vidljive generacijama unazad - poručila je Grujičićeva.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading