SRPSKI INAT NIKAD NE POPUŠTA: Kako su Beograđani usred NATO agresije poslali poruku Bilu Klintonu i Zapadu (VIDEO)

Autor:

Vesti

24.03.2022

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos čestim napadima bombardera građani su odlučno izlazili na Trg Republike

SRPSKI INAT NIKAD NE POPUŠTA: Kako su Beograđani usred NATO agresije poslali poruku Bilu Klintonu i Zapadu (VIDEO)

Foto: youtube.com/Prostorni Aktivista

Na današnji dan pre tačno 23 godine, u 19.45 časova, širom Savezne Republike Jugoslavije oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost koje su potvrdile početak NATO agresije.

Mete bombardera Alijanse na početku su bili samo vojni objekti, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na privredne i civilne. Napadi su neprekidno trajali 78 dana, a u tom periodu teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Republika

Foto: Profimedia

NATO agresija nanela je veliku materijalnu štetu SR Jugoslaviji

Uprkos konstantnoj pretnji i čestim napadima NATO bombardera, koje je najavljivala zloglasna "Šizela" (sirena za vazdušnu opasnost), duh srpskog naroda nije bio slomljen, pa su tako Beograđani često izlazili u centar prestonice kako bi organizovali proteste protiv agresije Zapada i pokazali neustrašivost srpskog inata.

Igor Blažević, poznatiji kao Prljavi Inspektor Blaža, održao je koncert na Trgu Republike pred velikim brojem demonstranata.

Njegov repertoar na nastupu bio je veoma šarolik, pa su se tako na njemu našle dečije pesmice, patriotske pesme, kao i čuvena "Možeš da nam pušiš Klintone".

Podsetimo, NATO bombardovanje SR Jugoslavije, pod kodnim imenom operacija Saveznička sila, u SAD poznata i kao Plemeniti nakovanj (u Srbiji pogrešno prevedeno kao Milosrdni anđeo), bila je završna faza rata na Kosovu i Metohiji.

Agresija Alijanse izvršena je bez odobrenja Saveta bezbednosti pod izgovorom da "srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca". Glavni povod za napad bila su dešavanja u Račku, odnosno izjave tadašnjeg šefa Kosovske verifikacione misije OEBS Vilijama Vokera (pogledati antrfile) i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše Sporazum iz Rambujea.

Slučaj Račak - masakr ili legitimna antiteroristička akcija?

Slučaj Račak je naziv za oružani sukob između srpske policije i terorista Albanaca tokom policijske akcije 15. januara 1999. u kosovsko-metohijskom selu Račak, kao i za istražna i politička događanja koje je izazvao. Kontroverznost dešavanjima u Račku daju još uvek suprotstavljeni stavovi kao i različiti zaključci autopsija, kontradiktorne i pristrasne informacije u medijima i proistekle značajne političke posledice.

O akciji srpske policije postoje stavovi, s jedne strane prevashodno zasnovani na izjavama Vilijama Vokera, u to vreme šefa Kosovske verifikacione misije (KVM) OEBS, da je srpska policija, uz podršku Vojske Jugoslavije (VJ), izvršila masakr nad nedužnim civilima albanske nacionalnosti. Drugu grupu čine stavovi o tome da je to bila legitimna antiteroristička akcija policije protiv naoružanih pripadnika terorističke organizacije Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) koja je politički iskorišćena kao povod da se iskonstruišu navodi o masakru civila u cilju stvaranja legitimiteta za NATO bombardovanje SRJ.

Slučaj Račak je bio prekretnica koja je poslužila kao retorički argument usmeren protiv SR Jugoslavije, i kao "legalno pokriće za početak rata", odnosno NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading