Tribina Fondacije "Dajana Paunović": Zvezdara je ponosna na svoju pozitivnu demografsku sliku

Autor:

Vesti

22.03.2022

12:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U organizaciji GO Zvezdara i Fondacije „Dajana Paunović“ održana je tribina pod nazivom „Društveni dijalog – Predstavljanje ciljeva, zakonodavnog okvira i mera Republike Srbije u oblasti populacione politike i politike ravnopravnosti polova”.

Tribina Fondacije "Dajana Paunović": Zvezdara je ponosna na svoju pozitivnu demografsku sliku

Foto: Fondacija DP/Uroš Paunović

Pozdravljajući okupljene građane predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić istakao je činjenicu da je ova beogradska opština jedna od retkih u Srbiji koja ima pozitivnu demografsku sliku. On je tom prilikom majci novorođene bebe na Zvezdari uručio prvi Bebi paket u vrednosti od 5.000 dinara koji od ove godine dobija svaka novorođena beba u ovoj opštini.

- Ponosimo se činjenicom da na Zvezdari godišnje imamo više od 2.500 novorođenih beba za koje smo u znak dobrodošlice od ove godine uveli Bebi paket. To je samo jedna od brojnih podsticajnih mera u oblasti populacione politike koje primenjujemo. Još od ranije imamo dodelu zlatnika svakoj prvorođenoj bebi u našoj opštini, a značajne napore usmeravamo i na izgradnju svega onoga što je potrebno za odgoj i zdravo odrastanje naših mališana. Zbog toga aktivno radimo na proširenju broja mesta u jaslenim grupama i vrtićima, na unapređenju školske infrastrukture, a obnovili smo i na desetine dečijih i sportskih igrališta - ukazao je Jeremić.

On je dodao da paralelno sa podsticajnim merama u oblasti populacione politike, GO Zvezdara intenzivno radi na unapređenju položaja žena, posebno onih koje spadaju u grupu posebno ugroženih – nezaposlenih majki i žrtava nasilja. Komisija za rodnu ravnopravnost predsednika opštine jedna je od najuspešnijih u Srbiji za šta je dobila i priznanje organizacije UN Women.   

U razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave, nevladinog sektora i građanima Zvezdare, Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je na suštinski značaj činjenice da su državne institucije prepoznale važnost unapređenja i dalje izgradnje sistema populacione politike i politike ravnopravnosti polova.

- Sada državne institucije i nevladin sektor ruku pod ruku zajedno rade na ostvarivanju ciljeva iz ovih oblasti i to je model koji daje optimalne rezultate. Pred nama je još mnogo posla na rešavanju ovih problema, ali važno je da je sazrela svest o važnosti njihovog prevazilaženja i da smo se svi zajedno prihvatili tog posla. Cilj je da se otklone sve prepreke koje stoje između mera i sredstava koje odvaja država i krajnjih korisnika tih sredstava kojima su ona i namenjena. Samo tako sve mere koje su donete i koje će biti donošene mogu da pokažu svoj puni efekat - istakla je Paunovićeva i u tom smislu pohvalila način na koji je grad Subotica pristupila rešavanju tog problema.

Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović" ukazao je na potrebu da se ubuduće sredstva koja se izdvajaju za podsticanje rađanja ne posmatraju kao socijalna pomoć već kao isplativa ekonomska investicija u razvoj društva, zbog čega one moraju biti u okviru razvojnog dela budžeta.

- U sistemu kreiranja i sprovođenja modela politike rađanja veoma je važna uloga lokalnih samouprava. Svaka sredina ima specifične karakteristike i zato je najvažnije da se ono što izdvaja država prilagodi lokalnim potrebama kako bismo postigli optimalne rezultate. Zbog toga je najvažnija dobra koordinacija između države i lokalnih samouprava, a izdvajanja za pospešivanje politike rađanja moraju se posmatrati kao isplativa investicija u našu budućnost i ekonomski rast - poručio je Matić.

Ivona Fuštić, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost ukazala je da je to telo formirano još pre 16 godina i da su u tom periodu sprovedene brojne aktivnosti, posebno kada su u pitanju goruće teme poput rodno uslovljenog i porodičnog nasilja. Dosta napora je uloženo na informisanje i ohrabrivanje žena da se u slučajevima nasilja za pomoć obrate nadležnim institucijama.

- Na teritoriji Zvezdare dugi niz godina funkcioniše Protokol o međusektorskoj saradnji kada je u pitanju borba protiv nasilja prema ženama. Komisija je potpisnica i Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti koja predstavlja strateški dokument u ovoj oblasti. Naše napore su prepoznati u od organizacije UN Women koja nas je izabrala kao jednu od deset opština kojima će biti omogućeni besplatni treninzi u oblasti rodne ravnopravnosti koje će pohađati zaposleni u našoj lokalnoj samoupravi - ukazala je Fuštić.

U javnoj diskusiji o širokom spektru tema učešće su uzeli i predstavnici civilnih organizacija sa područja GO Zvezdara poput Marka Jovića, zamenika sekretara Skupštine GO, Nenada Abramovića Udruženja izbeglih, raseljenih i doseljenih “Zavičaj”, Dejana Pantića starešine Saveza izviđača Beograda, Gorana Filipovića iz beogradske grupe roditelja nestalih beba, Branislava Simića osnivača Fondacije “Humanist” i drugih.

U saradnji sa lokalnim samoupravama Fondacija “Dajana Paunović” pokrenula je seriju javnih dijaloga čiji je cilj da se građanima približe podsticajne mere koje država donosi na polju populacione politike i ekonomskog osnaživanja posebno ugroženih grupa žena.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading