BAHATI AZERBEJDŽANCI OTELI 4 PARKING MESTA: Brutalna uzurpacija prostora ispred supermarketa

Autor: K. I. - T. B.

Vesti

27.03.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako ko stane na parking mesto, obezbeđenje nasrće na njega i preti fizičkim obračunom.

BAHATI AZERBEJDŽANCI OTELI 4 PARKING MESTA: Brutalna uzurpacija prostora ispred supermarketa

Foto: ST/N.PANČIĆ

Mnogo im za parking treba! Ambasada Republike Azerbejdžan u Srbiji, koja se nalazi u Ulici Pere Velimirovića, a na čijem čelu se nalazi ambasador Kamil Hasijev, zauzela je, ni manje ni više, nego četiri parking-mesta.

Možda to i ne bi bio toliki problem da je to uradila ispred svoje zgrade, ali oni su uzurpirali prostor s druge strane ulice, ispred velikog supermarketa.

I Crnogorci bili bahati

Brigom o građanima i njihovim potrebama nije mogla da se pohvali ni crnogorska ambasada pre četiri godine, kada je vozilo jednog od njenih diplomata zatečeno na mestu za invalide.

Automobil za koji je utvrđeno da pripada ambasadi Crne Gore oko 19 časova bilo je parkirano na mestu za invalide u tržnom centru "Merkator" na Novom Beogradu, što je zabranjeno i Zakonom o bezbednosti saobraćaja i gradskom odlukom o javnim parkiralištima. Ovakav prekršaj može sankcionisati i saobraćajna policija i komunalna milicija, a i jedan i drugi organ ovlašćeni su da parking-servisu izdaju nalog da ukloni vozilo. Na taj način bi bespravno parkiranje na mestu za invalide moglo, pored 5.000, koliko je kazna, da košta i mnogo više.

Republika

Foto: ST/N.PANČIĆ

Market ispred kog se nalaze sporna parking mesta

Da nevolja bude veća, kada se parkirate ispred pomenute prodavnice na neko od rezervisanih mesta da biste nešto brzo pazarili, obezbeđenje ambasade vas tretira kao pretnju, fizički nasrće, insistirajući da pomerite vozilo iako je parking u većini slučajeva potpuno prazan. Ovo iskustvo izuzetno je potreslo čitaoca Srpskog telegrafa Nebojšu Popovića, koji se tim povodom obratio našem listu.

- Nisam ni video tablu kada sam se parkirao, sva četiri mesta su bila prazna, žurio sam, želeo sam samo da uđem u prodavnicu da kupim nekoliko sitnica, ali se u sekundi ispred mene stvorilo obezbeđenje, koje je insistiralo da istog momenta pomerim automobil. Bili su izuzetni neprijatni i agresivni. Kada sam rekao da ne predstavljam pretnju i da želim samo da obavim brzu kupovinu, nasrnuli su fizički na mene i pretili mi, pozivajući me da izađem iz kola i da se tučemo! Ovo me je iznenadilo jer smatram da nisam ništa loše uradio - navodi Popović za Republiku.

MOGUĆE IZMEŠTANJE

Ispred marketa u koji svraća veliki broj ljudi tokom celog dana nalazi se mali parking, a čak četiri mesta uzurpirana za zaposlene u ambasadi, prave problem ljudima koji dolaze po veću količinu potrepština. To što pazare moraju da prevezu, a da bi to učinili, moraju da se parkiraju ispred marketa, gde često nema drugog mesta, dok ona četiri rezervisana zvrje prazna.

Republika

Foto: ST/N.PANČIĆ

Sporna parking mesta

Na pitanja upućena Sekretarijatu za saobraćaj o tome da li ambasada ima odobrenje da zauzme ova mesta potvrđeno je da je to urađeno na njen zahtev, ali i da je moguće njihovo izmeštanje.

Hapsili prošlog ambasadora

Prethodni ambasador Azerbejdžana u Srbiji, Crnoj Gori i BiH Eldar Hasanov uhapšen je u avgustu 2020. zbog sumnje da je prisvojio veliku količinu novca i zloupotrebu sredstava iz budžeta, što je saopštila pres-služba Državne bezbednosti Azerbejdžana.

- Optužen je za nenamensko trošenje velike količine novca iz budžeta, prisvajanje novca i druga krivična dela. Priveden je tokom istrage - navedeno je pre dve godine u saopštenju DB Azerbejdžana.

 

- Obaveštavamo vas da se predmetna parking-mesta nalaze na javnoj saobraćajnoj površini, a obeležena su na zahtev ambasade i Ministarstva inostranih poslova. U narednom periodu će se razmotriti mogućnost izmeštanja predmetnih rezervisanih parking-mesta - bio je odgovor sekretarijata.

BEZ ODGOVORA

Tokom dva dana Republika je intenzivno radila na tome da uspostavi kontakt s nekim iz ambasade Azerbejdžana da bi razrešio ovu situaciju i otkrio zbog čega, iako imaju mesta ispred ambasade, oni zauzimaju parkiralište koje je udaljeno od nje i na taj način otežavaju ljudima. Međutim, na kontakt-telefon koji se nalazi na zvaničnom sajtu ambasade tokom ova dva dana niko se nije javio, dok mejlovi upućeni na ambasadu nisu dostavljeni jer ostavljena adresa nije validna. Samim tim, izostao je odgovor na pitanje: "Zašto su diplomate Azerbejdžana tražile četiri parking-mesta ispred marketa preko puta njihove zgrade ako su doskoro imali parking-mesta upravo ispred ambasade, što bi i bilo logično".

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Crni

27.03.2022 19:20

Postoji li drzava? Ili izgleda da su strane ambasade u povlascenom polozaju u odnosu na nase drzavljane...

Djape

28.03.2022 10:19

Šta se bunite, ionako će tu uskoro za 7-10 godina da se proširi put. Obećali su.