NOVE MERE UBLAŽAVANJA KRIZE! Mali: Država vodi računa o životnom standardu građana!

Autor:

Vesti

10.03.2022

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Država radi sve što je moguće kako bi ublažila negativne posledice krize koja je nastala nakon sukoba Ukrajine i Rusije, kaže ministar finansija Siniša Mali.

NOVE MERE UBLAŽAVANJA KRIZE! Mali: Država vodi računa o životnom standardu građana!

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Ministar je, govoreći o merama koje je u utorak najavio predsednik Aleksandar Vučić, potvrdio da će danas biti doneto nekoliko odluka koje su prvenstveno namenjene zaštiti životnog standarda građana Srbije.

- Ograničićemo izvoz pšenice, kukuruza, ulja i brašna . Svega imamo dovoljno, ali želimo da izbegnemo situaciju koja se desila u ponedeljak, kada su četvrtinu svega što imamo u Srbiji hteli da izvezu. Moramo da vodimo računa o našim građanima i s druge strane kako bismo umirili tržište derivata država se u narednih mesec dana odriče 20 odsto akciza na gorivo - rekao je Mali u sredu.

Dodao je da je to mera koja je u skladu s postojećim zakonom, s namerom ublažavanja velikog porasta cena na benzinskim pumpama.


- Još jedanput pokazujemo koliko se odgovorno ponašamo i koliko vodimo računa o životnom standardu građana - istakao je Mali.

Ministar finansija je naveo da će na smanjenim akcizama budžet imati smanjen prihod za oko 30 miliona evra mesečno, ali da javne finansije mogu da izdrže taj trošak.

- Gubitak samo na akcizama je 3,6 milijardi dinara mesečno, što je ogroman novac, odnosno oko 30 miliona evra koje država peuzima na sebe, kao što smo peuzeli najveći teret krize kada je pandemija kovida 19 u pitanju i sve ostale krize koje su nas zadesile. Opet pokazujemo snagu svojih javnih finansija i brigu za građne - naglasio je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading