AMERIČKI UDAR NA SRBE: Bajden otvara vojnu bazu u Tirani da bi komandosi što brže intervenisali na Balkanu

Autor:

Vesti

07.01.2022

19:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle odluke o sankcijama Dodiku, Bajden naložio otvaranje vojne baze u Tirani da bi komandosi brzo intervenisali na Balkanu. Paralelno, Klintonovi mediji vode kampanju protiv Srbije i Vučića.

AMERIČKI UDAR NA SRBE: Bajden otvara vojnu bazu u Tirani da bi komandosi što brže intervenisali na Balkanu

Foto: Tanjug/AP

Samo nekoliko dana pred Božić administracija šefa Bele kuće Džozefa Bajdena uvela je sankcije srpskom članu predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Ozbiljnost akcija koje Vašington priprema pokazuje i odluka da vojnike za specijalne operacije iz Štutgarta premeste u Albaniju. Prostor za priče o teorijama zavere ne postoji s obzirom na to da je iz te američke komande za specijalne operacije (SOCEUR) saopšteno da je ovo deo priprema za brzo dejstvo na čvorištima zapadnog Balkana.


Nije tajna da Bajden i demokrate pitanje Republike Srpske i Kosova, dakle Srbe, vide kao goruće probleme. Na sve to na portalu Forin polisi, kojem je inače sedište u Vašingtonu i naklonjen je demokratama, pre svega Hilari Klinton, objavio je tekst dežurnog kritičara Srbije Florijana Bibera.

Dodik: "Metar moga sela Amerika cela"

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik okupio je najbliže saradnike posle saopštenja američkog ministarstva finansija da njemu i banjalučkoj Alternativnoj televiziji uvedu sankcije. U snimku koji je objavljen na zvaničnom Tviter nalogu SNSD vidi se kako Dodik u kafani peva pesmu "Metar moga sela Amerika cela".


U društvu s Dodikom bili su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, njegov savetnik Radovan Kovačević, direktor UKC Vlado Đajić, predsedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić, predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija i predsednica poslaničkog kluba SNSD u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursa.

Podsetimo, u saopštenju ministarstva finansija SAD navedeno je da se Dodiku uvode sankcije zbog, kako tvrde, njegovih "koruptivnih aktivnosti" i "pretnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH".

- Ova akcija deo je predanosti administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena da se promoviše odgovornost za one koji, između ostalog, kako se tvrdi, "podrivaju stabilnost regiona zapadnog Balkana kroz korupciju i pretnje dugogodišnjim mirovnim sporazumima" - piše, između ostalog, u saopštenju.

Američki izaslanik Gabrijel Eskobar je još u novembru rekao da su sankcije spremne i usmerene na pojedince.

Ovo nije prvi put da se Dodik našao na američkoj listi za sankcije. Prvi put je bio 2016. zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH kada mu je uskraćena mogućnost putovanja u SAD.


Na meti se našao predsednik države Aleksandar Vučić, kom zameraju saradnju s Rusijom i Kinom, krive ga za murale po Beogradu, zameraju mu i što Beograd ne podržava njihovo mišljenje da su Srbi zločinci, odgovorni za genocid u Srebrenici...

RADUJE SE SAMO RAMA

Vest o izmeštanju američkih vojnika obradovala je albanskog premijera Edija Ramu, koji, uz potvrdu informacije, nije krio oduševljenje.

- Ovo je fantastična vest. To je izraz vrlo visokog kredibiliteta i bliske saradnje - kazao je Rama.

Republika

Foto: youtube.com/Tanjug News Agency official

 

 


S druge strane, SOCEUR je objavio na sajtu da će štab u Albaniji omogućiti intenzivniju saradnju s albanskim saveznikom, kao i važan pristup transportnim čvorištima na Balkanu i veću logističku fleksibilnost - preneo je Rojters.

SOCEUR je naveo da je njegova uloga da "brzo odgovori na goruće pretnje" zajedno sa saveznicima.

Autonomija za RS, BiH je jedna nevolja


Dan Republike Srpske je važan datum jer smo tog 9. januara 1992. raskinuli s iluzijama da će neko drugi da nam da slobodu, rekao je srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik uoči 30 godina od osnivanja RS.

Dodik je za Radio Beograd rekao da RS u budućnosti vidi pre svega kroz jačanje njene autonomije i afirmaciju njenih prava. Na pitanje kako vidi političku realnost BiH danas Dodik je odgovorio da je BiH jedna ozbiljna nevolja za nas ovde i retrogradna struktura, da je neuspešna, neostvarena i nedovršena zemlja koja nema nikakvu perspektivu.



Profesor geopolitike Srđan Perišić kaže da je izmeštanje američkih specijalaca iz Štutgarta u Tiranu bilo potpuno očekivano:

- NATO i SAD Albance i na Kosovu i u Albaniji vide kao ključnog saveznika na Balkanu. Oni su poluga pritiska na Srbe i to ne samo na Srbe na KiM već i u samoj Srbiji i, naravno, Republici Srpskoj, jer smo svi u istom regionu Balkana.

TRN U OKU

Perišić naglašava da je Rama dosad u nekoliko navrata pokazao dvoličnost.

- Pozdravi se on s predsednikom Vučićem, ali, u suštini, igra ulogu koju su mu namenili NATO i Amerikanci, koji će u odnosu na ostale uvek podržati Albance, šta god ovi radili. I ti tekstovi koji se pojavljuju protiv Vučića su vrsta pritiska na Srbiju i predsednika. Zapadu se ne dopada što on pokušava da vodi uravnoteženu politiku sa svim svetskim silama. Beograd ima kontakte i saradnju i sa Vašingtonom, Moskvom, Pekingom, Briselom i Berlinom. Kao što vidite, Vučić trpi pritiske sa dve strane - pojačana saradnja Amerikanaca s Albancima, a, s druge strane, ovakvim tekstovima u kojima se on kvalifikuje kao autokrata pokušavaj da ga nateraju da se odrekne saradnje s Rusijom i Kinom. Koliko će to potrajati, zavisi od sučeljavanja NATO s Rusijom, situacije u Ukrajini...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO





 

Komentari (4)

Loading
DADA

07.01.2022 19:48

JOS RUSI I ETO POLIGONA DA SE ISPROBA ORUZJE..SVE NA BALKANU

Vlado Jovic

07.01.2022 20:10

Na ovu fantasticnu vijest Srbija sada treba pod hitno sa Rusijom da dogovori otvaranje Ruske vojne baze udaljene od administrativnog prelaza sa Kosovom i Metohijom tacno toliko koliko je udaljena Americka baza na Kosovu. To je trebalo uraditi vec odavno.

Pierre

08.01.2022 01:36

Banda hohstaplera, nista novo .

dejan

08.01.2022 08:01

svako ko ucestvuje i sam je meta