KUVA NA BLISKOM ISTOKU, IZRAEL NIKAD MOĆNIJI: NE TREBA NAM DOZVOLA AMERIKE ZA NAPAD! Zapaljiva izjava najvišeg zvaničnika prestravila svet, NAJAVIO UDAR NA IRAN?

Autor: Republika

Svet

02.01.2022

08:47

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid izazvao je ozbiljnu zabrinutost u čitavom svetu nakon što se u intervjuu dotao teme Irana i nuklearnog programa te zemlje.

KUVA NA BLISKOM ISTOKU, IZRAEL NIKAD MOĆNIJI: NE TREBA NAM DOZVOLA AMERIKE ZA NAPAD! Zapaljiva izjava najvišeg zvaničnika prestravila svet, NAJAVIO UDAR NA IRAN?

Tanjug/AP

Jair Lapid poslao zapaljivu poruku čitavom svetu

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid izazvao je ozbiljnu zabrinutost na čitavoj planeti prvom izjavom u novoj godini, istakavši da njegova zemlja ima takvu sposobnost kakvu svet ne može ni da zamisli, kao i da njoj nije potrebna dozvola Sjedinjenih Američkih Država da bilo koga napadne. 

Jevrejska država poseduje sposobnosti koje svet ne može ni da zamisli i upotrebiće ih protiv Teherana ako bude potrebno - upozorio je Lapid i ponovio da je cilj zvaničnog Tel Aviva obuzdavanje iranskog nuklearnog programa, te da zbog toga šef Bele kuće Džo Bajden ne bi imao nikakav uticaj na odluke zvcaničnika Izraela. 

- Izrael će učiniti sve što treba da zaštiti svoju bezbednost. I za to nam ne treba ničija dozvola. To je slučaj od prvog dana kada smo uspostavili ovu državu - rekao je on za izraelski Kanal 12.

Na pitanje da li njegova zemlja poseduje sredstva da uspešno izvede ovaj tip napada, ministar spoljnih poslova je rekao da „Izrael ima sposobnosti, od kojih neke svet, pa čak i neki stručnjaci u toj oblasti, ne mogu ni da zamisle". 

Podsetimo, izraelski zvaničnici i vojne ličnosti razmišljaju o udaru na Iran otkako su pod Bajdenovom administracijom počeli razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Teheran je, s druge strane, skeptičan prema upozorenjima koja dolaze iz Izraela, nazivajući ih „praznim pretnjama“, ali obećavajući oštar odgovor na svaku agresiju.

Prema Sporazumu, Iran je pristao da obuzda svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Bivši predsednik Donald Tramp povukao je SAD iz Sporazuma 2018, nazvavši to „najgorim dogovorom ikada“. Jevrejska država je u potpunosti delila njegovo mišljenje, oštro se protiveći sporazumu koji, kako je insistirala, nije dovoljan da predupredi da Iran dobije nuklearnu bombu.

- Izrael nije protiv dobrog dogovora, on je samo protiv pogrešnog dogovora - dodao je Lapid.

Komentari (0)

Loading