POČELA IZGRADNJA AUTOPUTA E-80! Vučić: Ovo je spas za Prokuplje, značiće mnogo za Kuršumliju i Blace

Autor:

Vesti

02.12.2021

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je danas ceremoniji obeležavanja početka radova na izgradnji autoputa E-80 Niš - Pločnik.

POČELA IZGRADNJA AUTOPUTA E-80! Vučić: Ovo je spas za Prokuplje, značiće mnogo za Kuršumliju i Blace

Foto: TV Pink/printscreen

Danas počinje da se gradi prva deonica, Merošina-Merošina 1. Prva deonica puta duga je 5,5 kilometara, a ukupna dužina auto-puta od Niša do Pločnika je 37,4 kilometra.

Vučić je u na gradilište stigao nešto pre 14 sati. Početku radova prisustvuje šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, direktori Koridora Srbije i Puteva Srbije, Aleksandar Antić i Zoran Drobnjak i drugi.

Predsednik je istakao da će taj autoput biti spas, pre svega, za Prokuplje, Kuršumliju, Blace i taj deo zemlje.


Vučić je rekao da bi deonica autoputa do Prokuplja trebalo da bude gotova za oko dve i po godine.

- Ovo je veoma siromašan kraj, koji se sa autoputem podiže. Veoma je važno što ćemo ovde izgaditi autoput - naglasio je Vučić i dodao da ćemo se tako bolje povezati i sa Prištinom i Gračanicom.

Ovo je veliki pomak za našu zemlju, naglasio je predsednik Srbije i zahvalio EU na finansijskoj pomoći za taj projekat.

- Umemo da poštujemo novac koji dobijamo besplatno - 40 miliona evra poklona od EU samo za ovu deonicu. Mnogo hvala svim poreskim obveznicima EU - poručio je Vučić.

 

Foto: TV Pink/printscreen

 

Vučić je u razgovoru sa Žiofreom rekao da je prvi put o tom projektu razgovarao još 2013. godine sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Kazao je da će autoput doprineti i uspostavljanju bližih odnosa sa Albancima, kao i da će puno značiti za Srbe u Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi.

Vučić je u utorak najavio posetu gradilištu.


- To je deseti autoput ili brza saobraćajnica koju gradimo, kao što sam i obećao da će biti slučaj u decembru i sa ponosom saopštavam - rekao je Vučić novinarima u utorak uveče.

Građevinske mašine kompanije Štrabag počele su zemljane radove na deonici od petlje Merošina kod Niša do Pločnika u dužini 36,3 kilometra.

Deonica Niš - Pločnik je izuzetno kompleksna, jer će imati šest tunela, 12 mostova i veliki broj nadvožnjaka, podvožnjaka i vijaduktova, zbog čega je podeljena na četiri poddeonice, kažu za Tanjug u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

To su petlja Merošina - Merošina 1 duga 5,5 kilometara, petlja Merošina 1 - petlja Prokuplje istok dužine 8,8 kilometara, petlja Prokuplje istok-petlja Prokuplje zapad duga 12,8 kilometara i petlja Prokuplje zapad-petlja Beloljin dužine 5,5 kilometara.

Procenjena vrednost radova je 225 miliona evra, od čega je 185 miliona obezbeđeno iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, 40 miliona evra je pomoć EU, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Za ostatak autoputa do Merošine u toku je izrada dokumentacije za građevinsku dozvolu, kao i tenderske dokumentacije.

Rok za završetak radova na prvoj deonici je 2026. godina.

Na čitavom delu autoputa dugog skoro 77 kilometara do administrativnog prelaza Merdare planirano je 85 mostova, 18 kilometara tunela.

To je deo budućeg autoputa Niš-Priština-Drač dužine 383 kolimetara koji će povezati Srbiju sa najvećom lukom u Albaniji i predstavljaće vezu Koridora 10 sa Rutom 6 (Skoplje-Priština) i Rutom 2b (Sarajevo-Podgorica-Valona).

Cilj projekta je bolje regionalno povezivanje, ušteda na vremenu putovanja i operativnim troškovima, kao i povećanje bezbednosti saobraćaja.

BONUS VIDEO

Komentari (6)

Loading
Nevena

02.12.2021 15:13

Opozicioni lideri bi trebali malo da gledaju i uče od predsednika Vučića , jer on je pozitivan uzor . Kad su nas oni obradovali ovako lepim vestima?

Ivana

02.12.2021 15:20

Neverovatna stvar za ljude sa juga Srbije,svaka cast na ovom projektu ovo je spas,auto put ce dovesti i mnoge investitore

Milos

02.12.2021 15:55

Lepa vest za sve građane Srbije, a naročito za građane Prokuplja!!

Jovan

02.12.2021 15:56

Bravo za ovu uspešnu investiciju koja će obradovati stanovnike Niša i Prokuplja!