JANKOVIĆ: U Srbiji nema porasta antisemitizma

Autor:

Vesti

22.11.2021

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković učestvuje na Trećoj moskovskoj međunarodnoj konferenciji o borbi protiv ksenofobije, antisemitizma i rasizma "Zaštitimo budućnost" u organizaciji Ruskog-jevrejskog kongresa uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije.

JANKOVIĆ: U Srbiji nema porasta antisemitizma

Foto: Tanjug

Na poziv organizatora, poverenica je učestvovala "online" na panelu "Borba protiv ksenofobije, antisemitizma i rasizma: globalni izazovi i novi trendovi" iako globalno postoje velike opasnosti od narastajućeg antisemitizma i rasizma, iskustva Srbije su pozitivna.

- Naša zemlja je jedna od retkih koja ne deli globalni trend. Jedan od glavnih razloga je veliko stradanje srpskog naroda  u oba svetska rata, zbog čega Srbija sa punim pravom baštini antifašističku tradiciju - rekla je Janković.

Za razliku od brojnih zemlja u Evropi i svetu gde je došlo do povećanja antisemitizma, Srbija ne beleži rast antisemitizma, poslednjih godina. Postoje izolovani incidenti, zbog čega je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije izdao samo sedam upozorenja u proteklih nekoliko godina. Uglavnom se radilo o grafitima i iscrtavanju nacističkih simbola na javnim površinama, ali kao posebno nedopustivo izdvaja se poređenje doktora kriznog štaba sa nacističkim doktorom Mengelom. 

- Osuda institucije veoma je važna, jer na taj način kao država i društvo pokazujemo nultu toleranciju na ovakve događaje - istakla je Brankica Janković.

Ona je dodala da ni migrantska kriza nije doprinela rastu ksenofobičnog raspoloženja, uprkos pokušajima pojedinih manjih ekstremističkih udruženja da putem mreža ili samoorganizovanjem rašire strah.

- Ova kriza zapravo je primer kako odgovornom retorikom najviših državnih zvaničnika, delovanjem nadležnih oragana i osudom širenja lažnih vesti mogu biti sprečene ovakve štetne pojave - zaključila je poverenica.

Govor mržnje na društvenim mrežama prepoznat je kao globalni problem sa kojim se suočavaju sve države i koji je "online" prostor pretvorio u "digitalno bojno polje". Ključni  načini borbe su prevencija i obrazovanje. Posebnu pažnju treba posvetiti načinu plasiranja obrzovnih sadržaja namenjenih mladima, koji sve manje koriste tradicionalne medije za informisanje, zaključili su učesnici konferencije među kojima su bili i Zamenik ministra spoljnih poslova RF Sergej Veršinin, visoki komesar za nacionalne manjine OEBS-a Kairat Abdrakhmanov, potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova, predsedavajuća komiteta za ravnopravnost i netoleranciju Evropskog parlamenta Petra Bajr  i drugi. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading