NAČELNIK PU ZA GRAD BEOGRAD VESELIN MILIĆ: Čudne paralelne strukture uništavale srpsku policiju!

Autor:

Vesti

18.11.2021

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija je u Srbiji tokom poslednjih godinu dana razbila 21 organizovanu kriminalnu grupu i uhapsila 145 kriminalaca koji su predstavljali opasnost i pretili da uruše stabilnost i pravni poredak naše zemlje, rekao je, između ostalog, ministar policije Aleksandar Vulin na osmom sastanku strateške grupe Direkcije policije.

NAČELNIK PU ZA GRAD BEOGRAD VESELIN MILIĆ: Čudne paralelne strukture uništavale srpsku policiju!

Foto: MUP Srbije

On je rukovodio sastankom na kom su analizirani rezultati rada organizacionih jedinica i područnih policijskih uprava Ministarstva unutrašnjih poslova u poslednjih deset meseci. Posebno pohvalio hrabrost, odlučnost i upornost pripadnika kriminalističke policije koji su razbili jedan od najopasnijih kriminalnih klanova u Evropi Belivuk-Miljković.

Kako nezvanično saznajemo, Veselin Milić, načelnik PU za Beograd, naveo je da su u MUP sedam godina, do oktobra 2020. i dolaska na čelo ministarstva Aleksandra Vulina, postojale "čudne paralelne strukture". 

- Radili su neprofesionalno za lične i nezakonite interese, urušavajući i nepoštujući postavljena osnovna načela policije, uključujući posebno načelo hijerarhije i subordinacije i načelo jednostarešinstva, pri čemu su se stavljali po strani zakoniti problemi, kako građana tako i koleginica i kolega, a uzimali u obzir samo lični interesi, kako tadašnjeg rukovodstva MUP tako i rukovodstva UKP u sedištu MUP - naveo je on.

Milić je naglasio da je taj period karakterisalo "čudno" delovanje službi i odeljenja u okviru UKP, gde je kroz trgovinu uticajem konstantno zloupotrebljavan službeni položaj, a rad časnih i poštenih policijskih službenika izbačen iz šina profesionalizma i struke. Navedenim načinom postupanja izgubile su se, kako je istakao Milić, osnovne normativne i moralne vrednosti policije, gde se u velikom procentu broj visokih rukovodilaca bavio nekakvim "čudnim" i nezakonitim radnjama.

Milić smatra da je jedan od osnovnih problema ponovno uspostavljanje osnovnih načela i strukture policije i moralnih vrednosti zaposlenih u policiji, koje je nakon dolaska na čelo MUP ministar Aleksandar Vulin vratio Ministarstvu unutrašnjih poslova i policiji.

Rukovodioci organizacionih jedinica u sedištu ministarstva i načelnici policijskih uprava referisali su ministru Vulinu rezultate koje su do sada ostvarili i predočili mere koje planiraju da preuzmu u narednom periodu da bi njihov rad bio još efikasniji, a bezbednost građana podignuta na još viši stepen. Ministar Vulin posebno je pohvalio rad pripadnika Policijske uprave za grad Beograd, koji su doprineli značajnom smanjenju broja počinjenih krivičnih dela, kao i velikom procentu rasvetljavanja najtežih krivičnih dela.

U zvaničnom saopštenju se navodi da je ministar Vulin zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na podršci koju daje policiji, a koja se ogleda i u povećanju plata zaposlenih i kontinuiranom poboljšanju materijalnog položaja i standarda pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i u jačanju kapaciteta kroz nabavku opreme, naoružanja i unapređenja uslova rada.

Ministar Vulin je istakao da je policija u prethodnih godinu dana ostvarila dobre rezultate, u najvećem broju oblasti znatno bolje nego u istom periodu prethodne godine i naglasio da očekuje da će svi pripadnici policije s istom posvećenošću i angažovanjem nastaviti da rade da bi osigurali bezbednost i sigurnost svakog našeg građanina.

Na sastanku je usvojena i nova strateška procena javne bezbednosti, kao i strateški plan policije za period od 2022. do 2025.

Zaplenjeno osam tona droge

Republika

Foto: MUP Srbije

Aleksandar Vulin

Ministar Vulin je istakao da je borba protiv narkotika, u proteklih 10 meseci, bila apsolutni prioritet u radu policije, koja je zaplenila skoro osam tona narkotika i više od 98.600 komada različitih droga.

- Nećemo dozvoliti narko-dilerima da truju našu decu i uništavaju im budućnost. I najmanji narko-diler naći će se na udaru policije i biti sklonjen sa ulice - poručio je ministar Vulin.

Stopa kriminala smanjena 1,96 odsto

Ministar Vulin je naglasio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova i svi pripadnici policije zaštititi svakog čoveka i da je posebna pažnja usmerena na borbu protiv uličnog kriminala, razbojništva, krađe i drugih imovinskih delikata kojima su u najvećoj meri pogođeni obični građani. Precizirao je da je pojačanim radom policije u poslednjih godinu dana stopa kriminala smanjena za 1,96 odsto, odnosno da je počinjeno 1.339 krivičnih dela manje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading