RAZOTKRIVANJE! Lobista Junajted grupe bio je tema uticajnog portala Politiko: Šolakov špijun ne mari za etiku!

Autor:

Vesti

22.10.2021

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Benoa le Bret je postao debelo plaćeni lobista pri Evropskoj komisiji jedva koji mesec nakon što je prestao da u njoj radi, što se smatra za sukob interesa.

Republika

Foto: Promo Public

Dragan Šolak

Zvanični lobista Junajted grupe u Evropskoj komisiji, francuski advokat Benoa le Bret, našao se svojevremeno u centru skandala oko sukoba interesa i kršenja etičkih normi! 

Ovaj debelo plaćeni “špijun” tajkuna Dragana Šolaka u Briselu lobirao je da ocene u novom izveštaju EK o napretku Srbije budu što negativnije, pre svega u delu gde se pominje srpski Telekom, ali mu to ovog puta nije uspelo. Francuz je na Šolakovom platnom spisku još od 2014, a glavna meta njegovog zakulisnih mahinacija su Telekom, kao najveći konkurent Junajted grupe, i nažalost Republika Srbija. 

Benoa le Bret se angažovao kao lobista pri Evropskoj komisiji od oktobra 2008. godine, jedva koji mesec nakon što je prestao da radi u toj istoj Komisiji! 

O ovom potezu Le Breta koji se doživljava kao sukob interesa i kršenje etičkih normi - da neko počne da lobira u moćnoj instituciji za koju je do juče radio i gde mu je poznato sve, od poverljivih informacija do zaposlenih - vrlo negativno je tada izveštavao uticajni Politiko.

Benoa le Bret, šef kabineta evropskog komesara za pravdu Žaka Baroa, prešao je u privatni sektor. Izgleda da je stari dobri običaj ‘hlađenja’, period između rada u Komisiji i angažovanja na lobiranju, postao žrtva globalnog zagrevanja”, pisao je Politiko, uz podsećanje da je Le Bret dugo vremena proveo na javnim funkcijama u Briselu, kako u EK  tako u Stalnom predstavništvu Francuske pri EU.

Posebno problematično u delovanju Šolakovog lobiste po briselskim kuloarima jeste da je on u Komisiji bio na pozicijama koje su i zvanično označene za “najvišeg službenika”, dakle šef kabineta i zamenik šefa kabineta evropskih komesara. Mnogi od ljudi koje je Le Bret svojevremeno zapošljavao i bio im pretpostavljeni do danas rade u Komisiji, što on koristi da na njih utiče, vrlo izvesno u zamenu za novac i razne usluge.

Daleko od toga da je Benoa le Bret jedini koji se ovako ponaša u Briselu, mada ono što njega izdvaja su visoke funkcije na kojima je bio u EK i odsustvo bilo kakvih etičkih normi u radu za klijenta poput Junajted grupe.

Ovim problemom, da na zakone i izveštaje Komisije utiču oni koji su do juče u njoj radili, nedavno se bavio i poslanik Evropskog parlamenta Danijel Frojnd.

- Pravila EU o etičkim standardima njenih službenika, pogotovo oko prelazaka u privatni sektor, slabo se primenjuju i loše su definisana. Na primer, odredbu da lobista koji je radio u Komisiji ne sme da kontaktira službenike EK s kojima je neposredno sarađivao praktično niko ne poštuje. I pored krupnih reči o transparentnosti i sprečavanju sukoba interesa, lobisti imaju veoma široko polje za nelegitimno delovanje - upozorio je Frojnd, poslanik Zelenih u Parlamentu EU.

Prosto moraju da lažu!

Junajted grupa, korporacija sa centralama u Holandiji i Luksemburgu i mrežom ofšor firmi po celom svetu, stalno se u Srbiji predstavlja kao žrtva vlasti i posebno Telekoma. Posebno ironično je kako deluju, baš na primeru izveštaja EK: prvo angažuje uticajne lobiste u Briselu da izveštaj o Srbiji bude što nepovoljniji, pa kad im to uz sve napore ne pođe za rukom, onda preko medija u svom vlasništvu, “slobodnih i objektivnih” N1 i Nove, pokrenu kampanju da je Komisija ipak kritikovala Telekom. Manipulacije, čak otvorene laži, kao da su “u genetskom kodu” Šolaka i njegovih kompanjona!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading