OD KARIĆEVOG KANDIDATA DO POLICIJSKE FOTELJE: Ovo je život ozloglašene bivše sekretarke Dijane Hrkalović

Autor:

Vesti

16.10.2021

07:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dijana Hrkalović je srpska političarka i bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Vlade Srbije, rođena 18. jula 1987. godine u Beogradu.

Republika

Foto: Tanjug

Dijana Hrkalović

Dijana Hrkalović je rođena 1987. godine u Beogradu. Sa roditeljima i bratom Dejanom odrasla je u rodnom gradu. Njen otac, Dane Hrkalović je bivši političar, nekadašnji predsednik Upravnog odbora Agrarnog fonda Opštine Požarevac, te vlasnik Stočarske zadruge "Stočar DH" iz Požarevca.

Hrkalović je bio direktor požarevačke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) koji je u žižu javnosti dospeo u oktobru 2020. godine kada je Nemanja Rujević, novinar medijske kuće "Dojče vele" objavio informaciju da je kao direktor PSSS-a "izvršio zloupotrebu položaja odgovornog lica čime je naneta ogromna materijalna šteta preduzeću kojim rukovodi".

Dijana Hrkalović je u Beogradu završila osnovnu školu i gimnaziju, prirodno-matematički smer. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je psihologiju. Na istom fakultetu je kasnije završila master studije. Doktorirala je polovinom 2020. godine.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Bogoljub Karić

Dijana Hrkalović je još kao studentkinja Filozofskog fakulteta počela da se bavi politikom. Već 2008. godine kandidovala se za poslanika u Skupštini Srbije. Bila je 80. kandidat na listi Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić, ali nije dobila mandat. U međuvremenu je prešla u Srpsku naprednu stranku (SNS), te na izborima 2012. godine izborila mandat odbornika u Skupštini grada Beograda. Funkciju odbornice obavljala je od 12. juna do 14. decembra 2012. godine.

Po završetku studija šest meseci je radila u Bezbednosno-informativnoj agenciji na operativnim poslovima.

Krajem aprila 2014. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativna agencija su potpisali Sporazum o preuzimanju državnog službenika, pa je 30. aprila te godine Dijana Hrkalović raspoređena na mesto zamenika šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Raspoređivanjem u Ministarstvu unutrašnjih poslova stekla je zvanje policijskog inspektora.

Polovinom jula 2015. godine izabrana je za sekretara Uprave kriminalističke policije. Reakcije na njen izbor bile su oprečne, a pojedini politički sindikati pobunili su se protiv te odluke rukovodstva MUP-a.

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova je na slične opaske opozcije u Skupštini Srbije, branio njen izbor izjavom da se radi o "izuzetnoj osobi i izuzetnom radniku". Da je ministar Stefanović zadovoljan radom Dijane Hrkalović potvrdilo se 20. oktobra 2016. godine kada je izabrana za predsednicu Nadzornog odbora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a.

Foto: ST/V. LUKIĆ

Nebojša Stefanović

Hrkalovićeva je 10. jula 2017. godine imenovana za državnu sekretarku Ministarstva unutrašnih poslova Srbije. Bila je deo delegacije MUP-a Srbije na Generalnoj skupštini Interpola 20. novembra 2018. godine, kada se glasalo o prijemu samoproglašene Republike Kosovo u tu organizaciju.

Predstavnici Kosova nisu uspeli da obezbede dvotrećinsku većinu za prijem u Interpol, a Stefanović je to okarakterisao kao "pobedu" Srbije. Matica srpska u Novom Sadu joj je 2018. godine dodelila priznanje Kapetan Miša Atanasijević za inovativnost, poslovnost i kvalitet u radu.

Premda su pripadnici policijskih službi bili dobro upoznati sa njenim radom i napredovanjem u tom sektoru, pažnju domaće javnosti nova državna sekretarka privukla je odlukama koje je donosila, te kontroverzama o kojima su pisali novinari.

Tako je dan posle lokalnih izbora 2018. godine u Lučanima došla u sukob s opozicionim političarem Boškom Obradovićem. Naime, lider Pokreta Dveri i njegove pristalice su ušli u policijsku stanicu Guča i tražili oslobađanje jednog od njihovih aktivista koji je uhapšen zbog napada na novinara.

Foto: Tanjug/ RADE PRELIĆ

Boško Obradović

U policijskoj stanici pored lokalnih službenika dočekala ih je državna sekretarka Dijana Hrkalović. Ušla je u verbalni sukob s Obradovićem, a medijima se proširio snimak te rasprave.

Tadašnji ministar Nebojša Stefanović je izjavio da je ona u Lučanima bila po njegovom nalogu kako bi "zaštitila kolege policajce". Stefanović je ponudio svoju ostavku predsedniku Aleksandru Vučiću, ali ju je on odbio.

Ministar Stefanović je 29. maja 2019. godine najavio, a 30. maja iste godine Vlada je potvrdila da je Dijana Hrkalović napustila policiju, te poželio joj uspeh u daljem radu i ličnom životu. Odlukom vlade je razrešena funkcije, ali bez navođenja da je to učinjeno na njen lični zahtev.

Bivša državna sekretarka se neko vreme nije oglašavala tim povodom, a par meseci kasnije je u intervjuu izjavila da je niko nije oterao iz policije, nego da je otišla sama zbog borbe s opakom bolešću.

Nakon što je krajem 2020. godine afera "Prisluškivanje" ugledala svetlost dana, Dijana Hrkalović se ponovo našla u centru pažnje.

Naime, otkriveno je da je policija prisluškivala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članove njegove porodice, a mnogi su upravo Dijanu Hrkalović optužili da je bila nalogodavac tih poslova, te da je pokušavala da uz pomoć mafije napravi tzv. tihi državni udar.

Večernje novosti su objavile da je bila među skoro pedeset ljudi koju su saslušani u predistrazi prisluškivanja predsednika Srbije i njegove porodice, te da "skoro ni na jedno pitanje nije želela da odgovori".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stojkov

16.10.2021 10:00

I tko je garantirao za nju?

Odgovori 37 3
nebeski narod

29.10.2021 21:10

Ostavka se valjda podnosi premijerki a ne predsedniku?