PREDSEDNIK VUČIĆ SE OBRATIO IZ SLOVENIJE: Srbija ne može postati član EU dok se ne reše problemi sa Prištinom (VIDEO)

Autor: Republika

Vesti

06.10.2021

07:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regiona, održava se danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je juče u dvodnevnu posetu Sloveniji.

Foto: Tanjug/AP

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je jutros oko devet sati u Kongresni centar na Brdu kod Kranja, gde će se održati Samit Evropska unija - Zapadni Balkan.

 

Obraćanje predsednika Vučića:

14. 50 Predsednik je najpre izjavio da nakon celodnevnih sastanaka zadovoljan činjenicom da su predsednici i premijeri EU 4 sata sa nama razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana.

- Zahvalio sam se u ime Srbije na brojnim investicijama i novcu koji ulažu u našu zemlju - rekao je Vučić.

- Ono što je za Srbiju značajno, to je da smo mogli da vidimo koje zemlje žele brže proširenje, a koje su veći skiptici. Mislim da smo sebe predstavili na dobar način i verujem da svoju poziciju možemo da poravimo u EU. Dugo sam jutros razgovarao i Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije i to je važna vest - rekao je Vučić.

Republika

Foto: prinstrkin

 

- Razgovarali smo o diplomama i priznanju zanimanja. Da ne ulazim u detalje, prosto znate sve razlike između nas i nastaviće se taj proces usaglašavanja u narednom periodu. Sa Markonom smo obavili posebne razgovore, kao i sa Markonom i Andrejem Babiškom, razgovarao sam i sa premijerom Hrvatske o našim odnosima. Sa Ramom, tu će se razgovori nastaviti i to je to. Ono što mogu da kažem, mimo zapadnog Balkana, je ono što ne znamo šta ćemo da radimo su struja i gas.

- Sad je gas otišalo na 1900 po najnovijim procenama. To nisu normalne scene, to je nemoguće izdržati. Borisov sutra dolazi u Beograd i za mene će to biti fantastičan razgovor i sa mojom ličnom porukom za Putnina u kojoj ću ga zamoliti da nam pomogne.

- To ne može niko da izdrži, a ne samo Srbija. Struja, još gore, ali borićemo se i nadam se da ćemo moći da uradimo ono što je važno za građane Srbije.

 

 

Predsednik je razgovarao i sa Makronom i posle sastanka i iskazao zadovoljstvo.

- Vrlo si su mi pozitivni utisci nakon tog razgovora, verujem da ćemo ga videti pre kraja godine - kazao je Vučić i dodao:

- Mislim da je Makron sve razumeo, želim da verujem da je budućnost Zapadnog Balkana u EU.

Vučić je rekao kako na današnjim sastancima nije bilo priče o romingu, već o EU putu naše zemlje.

Predsednik Vučić govorio je i o sastanku sa Plenkovićem.

- Nije niko vređao hrvatski jezik, reč je o tome kako je SANU izvršio podele slovenskog jezika, i tu nije bilo hrvatskog, nikakvog vređanja nije bilo. Ja bih voleo da Srbi u Hrvatskoj imaju prava kao Hrvati u Srbiji -  rekao je Vučić i istakao da je sa Plenkovićem govorio o problemu nestalih osoba.

-  Po pitanju BiH smo 90 odsto stavova mogli da se saglasimo. I po pitanju evropskog puta Srbije  - kazao je.

Mi smo zaista zadovoljni odnosom koji je Janša pokazao, dodao je.

Istakao je da su se tri zemlje protivile proširenju EU.

- Svetska banka je podigla prognozu rasta, to je dobar znak da je Srbija na dobrom putu. Apsolutno je sigurno da ćemo biti prvi u Evropi, možda Irska, ali od ostalih zemalja ćemo biti prvi - rekao je Vučić.

Vučić je u nastavku rekao i kako Srbija ne može postati član EU, dok se prvo ne reše problemi sa Prištinom.

- Bez rešavanja problema sa Prištinom Srbija ne može da bude član EU.

- Vašingtonski sporazum su u Prištini proglasili mrtvim, što se mene tiče mi smo spremni da sve iz Vašingtonskig sporazuma sprovedemo u delo - zaključio je Vučić.

14.40 Predsednik Vučić sastao se i sa hrvatskim predsednikom Andrejem Plenkovićem.

 

 

- Kratak susret sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem tokom Samita lidera EU i Zapadog Balkana - naveo je Vučić na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

13.10 Premijer Španije Pedro Sančes ponovio je danas da je Španija jedna od zemalja Evropske unije koja nije priznala Kosovo, zbog čega je važno da bude prisutna na svim forumima Evropske unije.

10.35 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić porazgovarao je danas, uoči početka Samita EU - Zapadni Balkan, sa zvaničnicima Unije i liderima zemalja članica.
 

 

 

10.25 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sloveniji sa predsednikom Vlade Grčke Kirijakosom Micotakisom.

 

 


Vučić i Micotakis borave na Brdu kod Kranja, gde učestvuju na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan.

Vučić je ranije najavio da će se danas, između ostalog, sresti i sa liderom HDZ u BiH Draganom Čovićem, doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, Sebastijanom Kurcom...

 

 

10.00 Na samit je stigla i odlažeća kancelarka Nemačke Angela Merkel

Republika

Foto: printskrin

 

09. 51 Austrijski kancelar Sebastijan Kurc istakao je danas, pred Samit EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da je Zapadnom Balkanu potrebna istinska i iskrena evropska perspektiva.

- Region Zapadnog Balkana nam je na srcu, jer nismo samo istorijski, geografski, ekonomski, već i ljudski. Ako EU ne bude dala istinsku evropsku perspektivu moramo biti svesni da će druge super sile kao Rusija, Kina, ali i Turska imati značajniju ulogu u regionu - kazao je on novinarima prilikom dolaska na Samit.

Foto: printskrin

 

Kurc je podvukao da je Zapadni Balkan geografski deo Evrope i da mu je potrebna evropska perspektiva.

09. 43 Premijer privremenih prištinskih institucija Aljibin Kurti ponovio je danas, uoči početka Samita EU - Zapadni Balkan, svoj stav da je međusobno priznanje jedino, kako kaže, dugoročno, pravedno i održivo rešenje u odnosima Beograda i Prištine.

Kurti je dolazaći na Samit izrazio očekivanje da će pet zemalja članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost to ubrzo učiniti, a Brisel kritikovao zbog nedonošenja vizne liberalizacije za građanje tzv. Kosova.

- Mi jesmo krtični prema EU, ali je to bez gorčine i ljutnje. Pozivamo Uniju da se ne plaši, a Zapadni Balkan da ne bude ogorčen -rekao je Kurti.

On je naglasio da unutrašnje integracije EU ne isključuju proširenje i pozvao EU da ostane verna svojoj suštini - proširenju, te da se nada da će Samit to i pokazati.
 

Foto: printskrin

 

Kurti je rekao i da EU treba da nastavi svoje širenje da bi postala u pravom smislu Evropa.

- Zapadni Balkan je nešto što nedostaje da bi Evropa postala u pravom smislu Evropa. Mi smo u Evropi, ali Evropa mora sada postati prava Evropa - podvukao je Kurti i dodao da je proces proširenja istorijski proces prosperiteta i mira.

09:25 Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas, uoči Samita EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, da tim skupom Unija šalje veoma važnu poruku regionu, a to je da Zapadni Balkan pripada EU.

- Želimo da uputimo veoma jasnu poruku, a to je da Zapadni Balkan pripada EU. Želimo ih u EU. Mi smo jedna evropska porodica. Delimo istu istoriju, vrednosti i uverena sam i istu sudbinu - poručila je ona.

Foto: Tanjug/AP

 

Fon der Lajen je naglasila da članice EU žele integraciju Zapadnog Balkana jer znaju da je to dobro kako za Zapadni Balkan, tako i EU.

- Imamo zajedničke inetrese i možemo se zajednički bolje razvijati. Mora napredovati integracija Zapadnog Balkana u zajedničko tržište. Moja poruka Zapadnom Balkanu je - želimo vas u EU, nastavite sa reforma, cilj je pred očima - poručila je predsednica Evropske komisije.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Vučić na samitu Evropska unija- Zapadni Balkan

09.15 Vučić stigao na samit, predsednika Vučića je dočekao slovenački premijer Janez Janša, koji je domaćin današnjeg skupa.

Foto: prinstskrin

 

Na samit pristižu i ostali lideri EU i Zapadnog Balkana.

 

 

Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, posvećen evropskoj perspektivi regiona održava se danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji a okupiće šefove država ili vlada članica EU i lidere Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Republika

Foto: printskrin

 

Domaćin današnjeg skupa na Brdu kod Kranja je premijer Slovenije Janez Janša, a predsedava predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji će, zajedno s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predstavljati EU.

Uoči samita, predsednik Vučić je u Sloveniji izjavio je da nema prevelika očekivanja od današnjeg skupa, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/AP

 

Naveo je i da je na Samitu EPP saznao da je slovenačka delegacija, podržana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, predložila da se u tekstu zvaničnog saopštenja napiše predlog da do 2030.sve zemlje i teritorije našeg regiona budu deo EU.

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Kole

06.10.2021 08:40

Bitan samit za sve zemlje koje zele napredak u ekonomiji.

Julija

06.10.2021 09:02

Ovo je vazan sastanak i nadam se dobrim rezultatima.

Maja

06.10.2021 10:30

Predsenik učestvuje na važnom samitu u Sloveniji.Veoma je dobro što se Sebastijan Kurc zalaže da zemlje zapadnog Balkana udju u EU

Ana

06.10.2021 12:04

Stepenik po stepenik polako idemo u EU.