Drecun: Kurti sprovodi plan za sever, nema sumnje da je KFOR upoznat

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.09.2021

13:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun ocenio je da je akcija kosovskih specijalaca na severu Kosova u kojoj se skidaju srpske tablice unapred isplanirana, čak i najavljena i on nema dileme da je KFOR upoznat sa kretanjem specijalnih jedinica.

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Milovan Drecun

- Verovatno je odluka KFOR-a da se ne meša u to zato što je dogovor da oni spreče pojavljivanje pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga bez saglasnosti srpskog rukovodstva na severu, ali ovo jeste posao za KFOR - ocenio je Drecun i dodao da KFOR mora da obezbedi slobodu kretanja.

Drecun je naveo da se olako u našoj javnosti prešlo preko izjave predsednika parlamenta Gljauka Konjufce da se priprema plan - što efikasnije prisustvo prištinskih institucija na severu Kosova i da taj plan realizuju predsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova i obaveštajne službe. On podseća da je predsednik Skupštine Kosova izjavio da na severu funkcionišu "paralelne srpske institucije" i da one, kako je najavio, treba da budu ugašene.

Drecun smatra da je sve što se sada dešava prvi korak u realizaciji tog plana, ocenjujući da je Kurti slanjem specijalaca na sever Kosova politički odradio ono što je hteo.

- Da može da skida tablice, da onemogućava slobodu kretanja, da brutalno krši Briselski sporazum. Ali, sada ima veći izazov, a to je blokada saobraćajnica koju su sproveli Srbi na severu, braneći svoje pravo na slobodu kretanja - rekao je Drecun.

Upitan da li su ovo provokacije pred posetu Miroslava Lajčaka i da li je sve te aktivnosti obesmišljavaju Lajčakov dolazak i dijalog, Drecun podseća na izjave specijalnog izaslanika EU u kojima on govori da njegov mandat treba da omogući Kosovu uspostavljanje pune kontrole na celoj svojoj teritoriji.

U tom smislu, smatra da je Lajčak posetom Prištini ohrabrio takvo ponašanje Aljbina Kurtija.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da će Kurti uspeti u namerama da se zamene srpske tablice, Drecun kaže da je Kurtiju to veoma bitno politički pred predstojeće lokalne izbore.

- On je u više navrata bio prozivan oko te priče o reciprocitetu, da samo govori i ništa ne sprovodi i sada želi da postigne jedan dobar politički poen. To sada radi ovom akcijom, ali pitanje je kakve će sve posledice izazvati ta njegova akcija, šta će se dešavati - rekao je Drecun.

Kako kaže, nema nikakve dileme da je ovakvim potezom Kurti onemogućio bilo kakav napredak u dijalogu, ako do njega dođe, jer on samo postavlja neke prepreke i izaziva incidente.

Drecun smatra da Srbija treba da sprovede značajne aktivnosti na međunarodnom planu, posebno prema NATO i KFOR-u koji, kako kaže, mora da spreči dalju eskalaciju snaga.

- Prosto je neshvatljivo da da se sve to dešava u vreme kada Lajčak priprema nastavak dijaloga, novi sastanak na vrhu i dolazi u Prištinu, pa u Beograd - rekao je Drecun.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Crni

20.09.2021 18:11

Npr odguraju rosu do Srbije nasi ih uhapse i u visegodisnju corku oruzani presli granicu, sverc....