PREDSEDNIK VUČIĆ SE UKLJUČIO SA BOSFORA: Erdogan dolazi u Srbiju

Autor: Republika

Vesti

18.09.2021

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Alekdsandar Vučić, koji boravi u radnoj poseti Istanbulu, uključio se danas posle 12 časova uživo u televizijski program posle razgovora i susreta u četiri oka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Republika

Foto: instagram.com/printscreen

Predsednik Vučić u Turskoj

- Razgovarali smo o brojnim temama, pre svega ekonomskim. Važno je da Turska podržava dijalog Beograda i Prištine... Kao i o nekim temama o kojima ne bih govorio u javnosti - rekao je Vučić naglasivši da mu je drago da kaže da će Erdogan do kraja godine doći u zvaničnu posetu u Beograd i Srbiju.

Vučić je rekao da su prijateljski odnosi Srbije i Turske dobri i da je to veoma važno jer je Turska velesila u regionu i na Balkanu što nam je izuzetno važno zbog stabilnosti i mira na Balkanu, što je od značaja za odnose sa Bošnjacima, delom muslimanima u okolnim zemljama i delom Albancima.

Kad je reč o ekonomskim odnosima dveju zemalja, razmena raste a turska ulaganja u Srbiju su izuzetno značajna pogotovo u manjim gradovima gde su turski investitori otvarali fabrike i gde je stanovništvo tu ostalo i prestalo da se doseljava u Beograd jer ima posao i zaposlenje u svom mestu.

Prijateljstvo Srbije i Turske garancija očuvanja mira na Zapadnom Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Istanbulu, posle sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da je prijateljstvo Beograda i Ankare dodatna garancija stabilnosti i očuvanja mira na celom Zapadnom Balkanu. Vučić je novinarima rekao da do kraja godine očekuje posetu Erdogana Srbiji i dodao da će to biti prilika da dve strane dodatno razgovaraju o važnim pitanjima za Balkan.

On je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o svim regionalnim pitanima, o odnosima na Zapadnom Balkanu, i o političkim i svim drugim odnosima Srbije i Turske. "Razgovarali smo i o određenim stvarima o kojima ne bih da obaveštavam javnost", naveo je Vučić.

On je rekao da je sa Erdoganom pokrenuo pitanje bržeg protoka roba i usluga izmedju dve zemlje. "Razgovaraćemo kako da uz najmanje moguće dokumenata prelazimo naše granice i da time uspostavljamo naše prijateljsto na višem nivou", naveo je Vučić. On je rekao da je trgovinska razmena Srbije i Turske napreduje iz godinu u godinu.

- Trgovinska razmena je bila 1,32 milijarde evra, verujemo da veoma vrzo možemo da dodjemo do dve milijarde - kazao je predsednik Srbije.

Naveo je da Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine i da veruje da je važno da se dodje do kompromisnog rešenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Milicaaa

18.09.2021 12:12

Predsednik svojim ljubaznim gestovima,i svojom iskrenošću je zasluzio da mu se uzvrate posete od strane stranih rukovodioca raznih zemalja.

Ivana

18.09.2021 18:32

Hval anešm predsednika koji ulaže u Srbiju i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.Nijedan predsednik do sada ovoliko nije radio za građane Srbije.