DELTA SOJ SATIRE MUŠKARCE! Među novozaraženim 80 odsto osobe jačeg pola!

Autor:

Vesti

30.08.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delta varijantom koronavirusa zaraženo je čak 90 odsto novoinficiranih, a na udaru su se najviše našli muškarci.

Foto: Tanjug

Oko 80 odsto zaraženih delta sojem su muškarci

Državni sekretar Ministarstva zdravlja doktor Mirsad Đerlek je istakao da su među hospitalizovanim pacijentima 80 odsto osobe jačeg pola, a više od polovine su muškarci mlađi od 35 godina, koji, pritom, nisu vakcinisani.

- Zahuktava se četvrti talas i pravu snagu ćemo tek osetiti. Oko 80 odsto hospitalizovanih su muškarci, a zajedničko im je to što su nevakcinisani, uglavnom povratnici s letovanja ili veselja, svadbi, izlazaka, noćnih provoda - rekao je Đerlek i dodao da zaraženi muškarci najčešće imaju srednje tešku ili tešku kliničku sliku.

Ova statistika možda i ne treba da iznenađuje ako se u obzir uzme činjenica da se ovim povodom oglasila i Svetska zdravstvena organizacija, koja je više puta navodila da muškarci daleko češće obolevaju od korone nego žene, a isto to pokazala je i statistika u Kini.

Kristijan Dorsten, poznati nemački virusolog, objasnio je da koronavirus češće napada muškarce zbog toga što žene imaju jači imunitet.

- Jednostavno je. Žene imaju jači imunitet, i to zahvaljujući estrogenu. Ovaj hormon podstiče rad imunološkog sistema i snažno deluje protiv infekcija. S druge strane, muški hormon testosteron blokira imunološki sistem - objašnjava on.

Dorsten dodaje i da genetika u svemu ovome igra veliku ulogu.

Na intenzivnoj nezi samo nevakcinisani


Na lečenju od KOVID u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života, a oni koji su u jedinicama intenzivne nege su isključivo nevakcinisani - rekla je direktorka centra Edita Stokić.

Stokićeva je dodala da je poslednjih dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog KOVID povećan, ali i da je veći broj onih koji se hospitalizuju. Prema njenim rečima, trenutno je među hospitalizovanim najviše pacijenata koji se nalaze u dobi između četvrte i šeste decenije života, a ima i slučajeva da je više članova iste porodice na bolničkom lečenju.

- Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora, dok je istovremeno i njen muž na poluintenzivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Nijedan pacijent koji je na intenzivnoj nezi nije vakcinisan - istakla je ona i dodala da je vakcinacija jedina mera prevencije širenja bolesti, ali i da je sve više mladih s težom kliničkom slikom.

- Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim koji nije imao druge komorbiditete i nije bio vakcinisan - kazala je Stokićeva.

- Geni koji su relevantni za imunološko stanje organizma i koji su odgovorni za otkrivanje izazivača bolesti kodirani su u X-hromozomima. Pošto žene imaju dva X-hromozoma, a muškarci jedan, jasno je na čijoj je strani prednost - smatra virusolog.

On napominje da ništa manje bitan razlog nisu i razlike u načinu života između žena i muškaraca.

- Nije tajna da muškarci često žive nezdravije od lepših polovina. Prvenstveno, veći broj pušača čine muškarci, a pluća koja su narušena ovom lošom navikom su osetljivija na viruse - zaključuje Dorsten.

Slično objašnjenje svojevremeno je dao i naš poznati pulmolog dr Branimir Nestorović, koji se osvrnuo na statističke podatke da su u Kini više umirali muškarci nego žene.

Zaraženi delta sojem imaju veći rizik od hospitalizacije


Najnovija studija koja je sprovedena u Engleskoj pokazuje da osobe zaražene delta sojem imaju dvostruko veći rizik od hospitalizacije nego osobe zaražene alfa varijantom, poznatim kao indijski soj koronavirusa.

- Osobe zaražene delta varijantom (indijski soj) koronavirusa imaju dvostruko veći rizik od hospitalizacije u poređenju s ljudima koji su inificirani alfa varijantom (britanski soj) - navodi se u studiji koja je objavljena u naučnom časopisu Lancet.


Studija je sprovedena na više od 40.000 slučajeva u Engleskoj, između 29. marta i 23. maja 2021. Rizik od odlaska u bolnicu zbog ukazivanja hitne pomoći ili rizik od prijema u bolnicu u roku od 14 dana od infekcije delta sojem 1,5 puta je veći u odnosu na pacijente koji su bili zaraženi alfa varijantom. Ovo je ujedno i prva studija koja je uporedila razlike od hospitalizacije između delta i alfa soja.

Gevin Dabrera, jedan od vodećih autora studije, rekao je da je ova analiza samo potvrdila prethodne nalaze da veći rizik od hospitalizacije imaju zaraženi delta varijantom koronavirusa. On napominje i to da je većina slučajeva koji su uključeni u analizu bila nevakcinisana.

 

- Jedno od tumačenja je baš to što su oni bili pušači. Kinezi nisu toliko bolesni kao Evropljani, ali strahovito puše i to je bilo objašnjenje zašto je taj odnos umrlih bio dva naprema jedan u korist muškaraca. U Evropi je veća razmera i još više muškaraca umire - objasnio je Nestorović i dodao da je u Italiji statistika bila poražavajuća kada je u pitanju činjenica da koronavirus više napada muškarce.

- U Italiji je u jednom trenutku statistika bila takva da je prosečna starost umrlih bila 81 godinu, a od ukupnog broja preminulih 72 odsto su bili muškarci - rekao je Nestorović.

PROFIL PACIJENTA U KOVID BOLNICI

- muškarac
- mlađi od 35 godina
- nevakcinisan
- na kiseoničkoj potpori
- ima srednje tešku ili tešku kliničku sliku
- zarazio se na odmoru u inostranstvu, noćnom provodu, veselju

Miljko Ristić, kardiolog, rekao je za Srpski telegraf da će se tek u narednom periodu pokazati da li i zašto muškarci više obolevaju od delta soja, ali i od korone uopšte.

- Ne mogu sada sa sigurnošću ništa da kažem. S obzirom da sve te stvari posmatram s medicinskog aspekta, smatram da je potrebno vreme da bi se neka istraživanja sprovela i da bi oni koji su za to stručni mogli da daju sud o svemu. Ono što sad mogu da kažem jeste da je vakcinacija sigurno jedini izlaz, naročito i ova treća doza, koja, siguran sam, nikome ne može da šteti - objasnio je Ristić.

Problem je način života

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da način života utiče na to da muškarci više obolevaju od koronavirusa.

SZO pod načinom života podrazumeva to da muškarci mnogo češće konzumiraju alkohol i cigarete od žena, pa je u skladu s tim obavila istraživanje koje je pokazalo da 36 odsto odraslih muškaraca starijih od 15 godina puši, naspram sedam odsto žena, dok muškarci, u proseku, godišnje konzumiraju 11 litara alkohola, a žene dve.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading