IZBEGLICE IZ AVGANISTANA STIGLE NA KOSOVO I METOHIJU

Autor: Republika

Vesti

29.08.2021

20:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prva grupa državljana Avganistana, oko 100 ljudi, koja je napustila svoju zemlju nakon što su talibani preuzeli kontrolu, doputovala je na Kosovo i Metohiju.

Republika

Foto: yaoutube.com/printscreen

Izbeglice iz Avganistana stigle na KiM

Prevezeni su avionom američkog vazduhoplovstva. Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i američki ambasador u Prištini Filip Kosnet stigli su na međunarodni aerodrom u Prištini kako bi dočekali državljane Avganistana, prenosi KoSSev.

Na aerodromu je viđeno i nekoliko autobusa Kosovskih bezbednosnih snaga koji će prevoziti Avganistance. Vlada tzv. Kosova je rekla da će privremeno primiti oko 2.000 Avganistanaca, koji su radili sa snagama SAD i NATO ili sa stranim organizacijama.

Vlasti tzv. Kosova saopštile su da će prema zakonu Avganistancima biti ponuđeno privremeno sklonište do godinu dana.

Blizu 500 Avganistanaca koji su pobegli iz Kabula već su stigli u Albaniju. Albanija je saopštila da može da primi do 4.000 Avganistanaca.

Sjedinjene Države i druge zemlje takođe pojačavaju napore da evakuišu avganistanske građane i njihove državljane sa aerodroma u Kabulu. Kako se približava rok NATO-a za povlačenje trupa iz Avganistana 31. avgusta, nekoliko država NATO-a, uključujući Francusku, objavile su da su misije evakuacije završene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading