"NEMA JAKE EU BEZ SRBIJE U NJOJ"! Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto striktan!

Autor:

Vesti

26.08.2021

05:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto poručio je posle sastanka sa ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović da nema jake EU bez Srbije u njoj.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Peter Sijarto zamolio je pojedne zemlje da ne blokiraju prijem Srbije u EU

On je istakao da Mađarska podržava otvaranje svih poglavlja Srbije, pozvavši ostale članice EU da isto to podrže.

- EU kada govori o proširenju misli na zemlje zapadnog Balkana, a u tom regionu Srbija je ključna zemlja. Dakle, bez procesa proširenja nema jake EU, odnosno bez Srbije nema jake Unije i molimo partnere da ne blokiraju proces - rekao je Sijarto.

On je naveo da pojedine zemlje članice govore da podržavaju proces proširenja, ali kada treba i zvanično da podrže tu odluku nikako da donesu, navodeći da je tu, pre svega, reč o skandinavskim i zemljama Beneluksa.

- Sa jednim ponosnim narodom kao što je Srbija to ne bi smelo da se čini, da se verbalno jedno radi, a u delima drugo. To je nepoštovanje prema jednom narodu - rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, značaj Balkana dobija poseban naglasak usled događanja u Avganistanu, jer je to dalji problem za Evropu.

- Jer, ako ljudi iz Avganistana krenu, neće se zaustaviti. Turska je prva destinacija, a zatim zapadni Balkana, gde možemo da zaustavimo migraciju - rekao je Sijarto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading