MARKO ĐURIĆ O SKANDALOZNOM POTEZU PRIŠTINE: Tamo pobeđuje mentalitet bunkera, podstiču konfrontaciju i sukobe

Autor:

Vesti

06.08.2021

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić komentarisao je skandalozan potez Prištine da ne usvoji rezoluciju prema obavezama iz Vašingtonskog sporazuma.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Marko Đurić

Odnos Prištine prema obavezama iz Vašingtonskog sporazuma pokazuje samo da kod vlasti u Prištini pobeđuje mentalitet bunkera, ocenio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, istakavši da Priština podstiče konfrotaciju i sukobe, a ne rad na normalizaciji odnosa i prevazilaženju razlika među stranama.

Đurić je, komentarišući današnju odluku Skupštine Kosova da ne poštuje Vašingtonski sporazum, kazao da se to ne odnosi samo na već postignute sporazume već i one buduće jer se ne može imati poverenje u proces dijaloga ako neko elementarne obaveze koje je preuzeo nije spreman i da sprovede.

- To nije teranje inata samo Srbiji - kazao je Đurić, koji je u Vašingtonu prisustvovao potpsivanju sporazuma koji su odvojeno potpisali predsednik predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti.

On je podsetio da su i predstavnici američke administracije u više navrata pozivali Prištinu na konstruktivan pristup dijalogu, a da je Stejt department zvanično pozvao Prištinu da sprovede obaveze iz Vašingtona i podržao Vašingtonski sporazum.

Đurić je dodao i da današnja odluka kosovske skupštine još jasnije pozuje kontrasta između politike dve strane, pre svega one koju vodi Srbija, ne samo u odnosu sa Prištinom već u celom regionu, a koja je orijentisana na saradnju, unapređenje odnosa i uklanjanje barijera za normalan život.

S druge strane, politika Prištine je politika samoizolacije, konfrotacije i okretanja u prošlost, rekao je Đurić, dodavši da takvu politiku Prištine podstiču i pojedine vlasti u regionu.

- Ne mogu da kažem da sam srećan i zadovoljan što oni vode takvu politiku, ali mogu da kažem da sam srećan i zadovoljan što Srbija danas na čelu s predsednikom Vučićem vodi odgovornu i mudru regionalnu politiku koja je koncentrisana na ekonomski razvoj zemlje, gradnju mostova i saradnje u regionu i svi koji to hoće, mogu da vide ko je pouzdan partner u regionu - kazao je Đurić.

Na pitanje kako će Srbija da reaguje na današnju odluku Prištine, Đurić ističe da Srbija nastavlja da insistira na sprovođenju postignutih sporazuma.

- Nikada nećemo odustati ni od Zajednice srpskih opština, ni od drugih obaveza, ali ne prepuštamo brigu o srpskom narodu na KiM slučaju - kazao je Đurić, koje je pre odlaska za ambasadora u SAD bio direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

Dodaje da su dovoljno jasno i predsednik Aleksandar Vučić, ali i drugi zvaničnici u Srbiji, poručili i delima i rečima da brinu o bezbednosti i dobrobiti srpskog naroda na KiM.

U tom smislu, Đurić kaže i da Kancelarija za KiM na čelu sa Petrom Petkovićem radi odličan posao na podršci našim ljudima u južnoj pokrajini.

Foto: Tanjug/AP

 

Đurić očekuje da u narednom periodu taj posao ne bude samo održan na postojećem nivou već i povećan i to bez obaziranja na prepreke koje Priština postavlja.

- Mi nemamo ni prava, ni mogućnosti da odustanemo od brige za naš narod - naglasio je Đurić.

Odgovarajući na pitanje da li će kao ambasador u SAD reagovati prema administraciji SAD povodom današnje odluke kosovske skupštine, Đurić ponavlja da je američka administracija u više navrata podržala obaveze iz Vašingtona i pozvala Prištinu na konstruktivan odnos.

Takođe kaže da će on svakodnevno nastaviti da razgovara s predstavnicima administracije ukazujući i podvlačeći argumentima i činjenicama to kako se ko odnosi prema budućnosti regiona, sporazumima, ko se odgovorno, a ko neodgovorno ponaša.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading