SLUČAJ NESTALIH BEBA OPET PRED SAVETOM EVROPE

Autor: Beta, Republika

Vesti

05.12.2017

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komitet ministara Saveta Evrope razmatraće na sastanku od 5. do 7. decembra u Strazburu izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava protiv Srbije u slučaju nestalih beba i isplati kosovskih penzija.

RepublikaFoto: pixabay.com

 

Savet Evrope je 21. septembra usvojio privremenu rezoluciju kojom je pozvao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta.  

Srbiji je naloženo da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji.  

Savet Evrope je tada izrazio zabrinutost zbog činjenice da još nije usvojen nacrt zakona koji treba da omogući izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava o nestalim bebama (Zorica Jovanović protiv Srbije), i pored upornih poziva ovog tela i garancija vlasti u Beogradu.  

RepublikaFoto: pixabay.com

U odluci se podseća da Srbija, prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, ima bezuslovnu obavezu da izvršava presude suda u Strazburu.  

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra odštete i obezbedi informacije o sudbini njenog novorođenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre više od 30 godina.  

Isti model primenjivaće se na više stotina slučajeva nestanka beba iz porodilišta u Srbiji.

Rok za izvršenje presude bio je 9. oktobar 2014. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading