SITUACIJA NA KOSOVU NIJE DOBRA: Gračanica traži dodatnu pomoć od KFOR-a!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.07.2021

09:54

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović izjavio je danas da bezbednosna situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji nije dobra i da je zatražio od KFOR-a da pojačaju patrole zbog sve češćih napada na Srbe u južnoj pokrajini.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Od početka godine registrovano je oko 80 incidenata u srpskim sredinama na KiM, a od Vidovdana je porastao broj napada na Srbe u Gračanici.

Popović je za RTS rekao da svi nedavni incidenti govore da bezbednosna situacija nije dobra navodeći da je po ko zna koji put apelovano na policiju da radi svoj posao.


- Policija amnestira ljude koji izazivaju inicidente i koje se bave kriminalom. To mora da stane - naveo je Popović.

Kako kaže, uzrok novog talasa incidenata lokalni Srbi vide u oštroj retorici iz Prištine - predsednice i premijera privremenih institucija Vjose Osmani i Aljbina Kurtija.

- Bilo da to čine zbog lokalnih izbora ili nečeg drugog, jasno je da time indoktriniraju mlade koji izazivaju incidente - smatra Popović.

Naglasio je da se Srbi na KiM institucionalno i pravno oslanjaju na državu Srbiju i istovremeno apelovao ne sve bezbednosne strukture da ozbiljno shvate situaciju u srpskim sredinama.

Popović je preneo da je na sastanku sa predstavnicima KFOR-a rekao da treba da pojačaju patrole i da su obećali da će to i učiniti i da razumeju situaciju.

- Raduje to što su obećali da na zajednickim sastancima sa Euleksom prenesu ono što smo se dogovorili - dodao je Popović.

Naveo je da je čudno što međunarodna zajednica ćuti i što nema osuda za incidente osim one koja je stigla od Jana Bratua iz kancelarije OEBS-a iz Beograda, a koji je, kako kaže, bio na KiM i poznaje situaciju.

- Bratu poznaje prilike na KiM i to je ohrabrujuće za srpski narod - kazao je Popović.

Komentari (0)

Loading