SPREMITE NOVČANIKE, OD DANAS NOVO POSKUPLJENJE! Pogledajte detaljan SPISAK povećanja cena

Autor: Republika

Vesti

01.07.2021

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas poskupljuje većina administrativnih taksi. Veće takse biće na rešenja, uverenja, žalbe, potvrde, ali i na svu papirologiju potrebnu za izdavanje osnovnih dokumenata.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Uvećane troškove imaće i građani i pravna lica, a poskupljenja će ići od desetak dinara do više od 500, u zavisnosti od dokumenta koji tražite.

Cilj je bio da se one usklade sa dinarskim odnosima, da bi se na taj način iznos taksi uskladio sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koje redovno objavljuje Republički zavod za statistiku. Kako navode, uzima se indeks cena za period od 1. januara do 30. aprila ove godine.

Šta sve poskupljuje?

Kako je reč o usklađivanju cena, promenom će biti pogođena većina administrativnih taksi, i iako poskupljenje nije drastično, i najčešće iznosi od 10 do 50 dinara po taksi, građani kojima su potrebni određeni dokumenti i potvrde će već sledeće nedelje te usluge plaćati više.

Što se tiče izdavanja vozačke dozvole, ono će poskupeti 30 dinara, te će koštati 1.140 dinara. Zahtev za izdavanje, bilo probne ili redovne biće naplaćeno dodatnih 10 dinara, pa će iznositi 290 dinara.

Od danas će biti veće i takse na sva uverenja, potvrde, rešenja. Praktično, taksa za uverenja ili potvrde će koštati 30 dinara više odnosno 670 dinara, dok će taksa za rešenje koštati 570 umesto dosadašnjih 550 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Promene u cenama će pogoditi i dozvole za nošenje oružja koje će poskupeti 240 dinara, a izdavanje oružnog lista i registracija oružja koštaće 5.780 dinara, umesto 5.620 dinara koliko ta usluga košta do 1. jula, prenosi Objektiv.

Za žalbu će biti potrebno izdvojiti 490 dinara, odnosno 10 dinara više nego ranije.

Državljanstvo skuplje i do 530 dinara

Ako pogledamo dokumentaciju vezanu za državljanstvo, rešenje o prijemu će biti skuplje za 530 dinara, i biće potrebno da izdvojite 19.580 dinara. Potvrda o prestanku državljanstva će poskupeti sa 34.200 dinara, na 34.830 dinara.

RepublikaFoto: Republika

Za dobijanje tumačenja o primeni republičkih propisa biće potrebno izdvojiti 1.660 dinara, a u slučaju da tumačenje traži neko pravno lice, potrebno je da se izdvoji 13.470 dinara umesto dosadašnjh 13.100.

Vlada Srbije je, podsetimo, nedavno donela odluku o usklađenosti dinarskih iznosa republičkih administrativnih taksi, a novi iznosi su objavljeni u Službenom glasniku 17. juna.

Na taj način će se iznos taksi uskladiti sa godišnjim indeksom potrošačkih cena, koje redovno objavljuje Republički zavod za statistiku. Kako piše u Službenom glasniku, uzima se indeks cena za period od 1. januara do 30. aprila ove godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Fundaća

01.07.2021 09:24

Srbija i njeni građani pozdravljaju poskupljenja,treba kupit najmodernije oružje za obranu od svih neprijatelja u okruženju(sve članice Nato-a)

Uzimala davala

07.07.2021 16:01

A šta ste mislili, kako da se nadoknade pare koje dobijamo kao pomoć i poklon od države . Čudi me da država ne traži da se ti pokloni oporezuju, kao i u ĆnaprednomĆ zapadnom svetu. U americi se za vreme pandemije prima godišnje i preko 40.000 dolara, kao pomoć za nezaposlenost, a i kada je zdravo, ali se na sve to plaća porez.