POBUNA U HAGU UOČI IZRICANJA PRESUDE GENERALU MLADIĆU!

Autor: Republika

Vesti

07.06.2021

19:40

Uoči sutrašnjeg izricanja drugostepene presude generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću sarajevski portal Klix piše da je predsedavajuća Sudijskog veća Matimba Niambe iz Zambije svojevremeno izdvojila mišljenje u slučaju Zdravka Tolimira, kada je za rat u BiH rekla da je bio "građanski, osporavajući pritom razmere zločina u Srebrenici, stepen krivice rukovodstva Republike Srpske, kao i da je Tolimira smatrala nevinim".

Tanjug/AP

Portal podseća da se sudija Niambe tada, kako navode, "suprotno stavovima većine članova Veća nije složila da je među pojedincima u snagama bosanskih Srba i rukovodstvom RS-a postojao udruženi zločinački poduhvat prisilnog uklanjanja stanovništva, bosanskih muslimana".

- Ne smatram da je postojao zajednički cilj za takav zločinački poduhvat, nego da je stanovništvo enklava želelo da ode i da je, uz pomoć Armije BiH i Ratnog predsedništva Žepe, postiglo sporazum o evakuaciji ljudi iz razloga ratne nužde. Shodno tome, ne mogu da zaključim da je bilo kakvo ''prisilno premeštanje'' doprinelo zaključku o genocidu ili udruživanju radi vršenja genocida. Kao što ne mogu da zaključim, na osnovu ukupnih dokaza iz spisa da su muslimanske civile u srebreničkoj i žepskoj enklavi progonile snage bosanskih Srba s traženom posebnom namerom - napisala je tada sudija Niambe u izdvojenom mišljenju.


U prvostepenom postupku Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Sud je, pritom, odlučio da je Mladić odgovoran za genocid počinjen nad bošnjackim stanovništvom u Srebrenici 1995.

 

 

Komentari (0)

Loading