ŠTA SE IZA BRDA VALJA? Steže se obruč oko Srbije i predsednika Vučića, Hrvati i dalje tvrde da će Grčka priznati Kosovo

Autor: Republika

Vesti

05.06.2021

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Taman kada je izgledalo da je pitanje grčkog priznanja Kosova i Metohije stavljeno ad acta, u hravtskim medijima pojavio se članak koji sugeriše da bi zvanična Atina ipak mogla da se odluči na takav potez bez presedana.

RepublikaFoto: Tanju/Rade Prelić, Google Maps
Aleksandar Vučić

Naime, zagrebački Večernji list objavio je analizu u kojoj se odluka Grčke da u Prištini otvori Kancelariju za saradnju tumači kao signal da se tako nešto ipak može deseti, uprkos stavu koje je nedavno iznelo grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kao što je Republika već pisala, u tom saopštenju grčki zvaničnici jasno su stavili do znanja beogradskim kolegama da do priznanja neće doći.

Ipak, hrvatski mediji i dalje spekulišu da bi Atina na mala vrata mogla da se odluči za takav neprijateljski gest, a sve u sklopu opsežne operacije smanjivanja manevarskog prostora Srbiji i šefu države.

U tom kontekstu, na portalu Večernjeg lista objavljen je članak pod naslovom "I Grčka će priznati Kosovo, sve veći pritisak Zapada na Vučića", dok se u samom tekstu između ostalog piše i o poseti predstavnika Stejt Departmenta Metju Palmera i specijalnog predstavnika EU za dijagol Beograda i Prištine Metju Palmera.

U članku se prenosi i glavna Vučićeva poruka sa tih sastanaka da je "Srbija spremana da razgovara o kompromisnom rešenju, ali ne i o poniženju Srbije."

- Znaju oni o čemu mogu razgovarati s predstavnicima Srbije. A kakve su njihove želje, to je druga stvar. Palmer zastupa ideju o priznanju Kosova i tu mu nemam što zameriti. Naše je tu da se borimo. Nije mi suviše teško ili da sam osećao prevelike pritiske. Ovo što će događati u Briselu nije lako. Znate da velike sile neće promijeniti svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova – citira se srpski predsednik.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Iz najbolje namere

05.06.2021 15:11

Srbija opkoljava sama sebe, nenormalnim ponašanjem svojih političara na vlasti.

Vesna

06.06.2021 15:36

Grcka ako prizna juznoj pokrajini drzavu KOSOVO , mora da prizna i severni Kipar kao turski Kipar (drzavu) i to ce se od nje odmah traziti. Grcka time ne bi zabola noc Srbiji vec juznoim kiparcanima-drcima.