Momirović: Štadlerovi brzi vozovi za Srbiju biće najmoderniji u Evropi!

Autor: Republika

Vesti

31.05.2021

13:26 >> 13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi voz za brzine do 200 kilometara na sat, koji je država Srbija naručila od eminentne švajcarske kompanije Štadler, biće isporučen za pet meseci, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

RepublikaFoto: Tanjug

Tokom posete proizvodnim pogonima Štadlera u Cirihu, ministru Momiroviću i srpskoj delegaciji pokazane su elektromotorne garniture, koje će biti isporučene Srbiji, a eksperti kompanije Štadler su prezentovali proizvodne kapacitete, način rada i kompletnu ponudu. 

- Pokazali su nam, u fazi montaže, prve brze vozove koji će saobraćati 200 km/h od Beograda do Novog Sada. Ovi vozovi su budućnost i to ne daleka, već bliska budućnost. Isti vozovi saobraćaju švajcarskim i austrijskim brzim prugama i predstavljaju vrhunac kvaliteta o bezbednosti. Ponosan sam jer svedočimo prelomnom trenutku u istoriji srpskih železnica. Ovo je rezultat snažne ekonomije i uspona Srbije - naglasio je ministar Momirović.

Prema njegovim rečima, Srbija je zainteresovana za strateško partnerstvo sa kompanijom Štadler u nameri da, ako se stvore uslovi, da i kod nas bude pokrenuta proizvodnja ovih najmodernijih vozova.   

- Prezentovali su nam istoriju i kapacitete kompanije Štadler i impresionirani smo obimom njihovog poslovanja, preko cele Evropske unije do Ukrajine i šire. Kao što sarađujemo sa brojnim svetskim kompanija, i kao što smo ih privukli da investiraju u Srbiju, i kompaniji Štadler uputićemo poziv za saradnju - rekao je ministar. 

Tokom obilaska proizvodnih kapaciteta kompanije Štadler i prezentacije elektromotornih garnitura koje će da budu isporučene Srbiji, ministar Momirović je imao priliku da se sretne i sa Dobrivojem Mihajlovićem, jednim od kontrolora kvaliteta u proizvodnom pogonu Štadlera. 

- Prijatno su me iznenadili, kada su mi otkrili da i jedan Srbin učestvuje u proizvodnji i montaži ovih prvih srpskih brzih vozova. Imamo vredne i pametne ljude koji rade širom Evrope na najodgovornijim poslovima i nadam se da ćemo jednog dana da stvorimo uslove da se ti isti poslovi obavljaju u Srbiji - rekao je ministar Momirović. 

Brza prugu Beograd-Novi Sad za brzine do 200km/č, biće završena do kraja godine, nakon čega sledi testiranje brze pruge i vozova, dok će građani početkom naredne godine moći da putuju novim i modernim vozovima.

U skladu sa ugovorom, zahtevani rok za isporuku prvog voza je 31. oktobar 2021. godine, a drugog i trećeg 31. decembar 2021.To su četvorodelne elektromotorne garniture, ukupnog kapaciteta 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Ovi vozovi predstavljaju pravo malo čudo tehnike i bezbednosti, poseduju moderan dizajn, izuzetan komfor, sedišta za prvi i drugi razred, poseban prostor za invalide i apsolutna prilagođenost osobama sa smanjenom pokretljivošću, internet, čak i mašinu za tople napitke.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.