DOKTORKA DANICA GRUJIČIĆ IZNELA ALARMANTNE PODATKE: Nikada u istoriji nije bilo toliko operacija karcinoma dojke!

Autor: Republika

Vesti

25.05.2021

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

I dok je obolelih od kovida 19 manje, raste broj obolelih od drugih bolesti, odnosno u prvi plan dolazi sve ono od čega građani Srbije najčešće boluju. Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Danica Grujičić je rekla da nikada toliko žena nije operisano od karcinoma dojke kao što je sada za prva tri meseca ove godine, a broj obolelih je takav da neki pacijenti moraju da sačekaju.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Danica Grujičić

Poste kardiovaskularnih bolesti, najviše obolelih je od malignih bolesti. Sve te bolesti odnesu 100.000 života.

Prof. dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije rekla je za RTS da je Institut radio sve vreme korone.

- Vratili smo se u pun kapacitet i u pogledu broja ambulatnih pregleda i u pogledu  hospitalizacija - navela je Grujičićeva za RTS.

Direktorka Instituta je rekla da nikada toliko žena nije operisano od karcinoma dojke kao što je sada za prva tri meseca ove godine, a broj obolelih je takav da neki pacijenti moraju da sačekaju.

Grujičićeva je najavila novu opremu za Institut - dolaze akceleratori, savremene magnetne rezonance i savremene skenere.

Foto: pixabay.com

- Imaćemo dovoljno aparata, pacijenti neće morati nigde da idu da se snimaju - naglasila je Grujičićeva i dodala da zbog renoviranja zgrade i postavljanja aparata pacijenti će morati do avgusta da se strpe za snimanje.

Međutim, kaže mamografija će raditi sve vreme.

Grujičićeva je navela primer istraživanja koje pokazuje da će 2025. godine biti potrebno zračenje za 40.000 pacijenata.

- Imam običaj da kažem - svi ćemo biti pacijenti. Bitno je da mi imamo uslove za lečenje. Broj pacijenta prevazišao je Institut. Svi rade izvan fizičkih mogućnosti - rekla je doktorka.

Grujičićeva je zamolila državu da se obezbedi nova zgrada koja će biti u okviru Kliničkog centra jer sa ovim velikim obimom pacijenata to je neophodno.

- Novi aparati rade u tri smene i nisu stari pet, već 15 godina. Čestično zračenje je budućnost i na tome se treba raditi. Ako se napravi kako treba može služiti i u narednih 200 godina - istakla je Grujičić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading