Zaštitnik građana prema novom Nacrtu zakona obavljaće poslove NACIONALNOG IZVESTIOCA U OBLASTI TRGOVINE LJUDIMA

Autor:

Vesti

28.04.2021

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana, prema novom Nacrtu zakona o Zaštitniku građana koji je od srede 28. aprila 2021. godine u javnoj raspravi, obavljaće poslove nacionalnog izvestioca u oblasti trgovine ljudima, izjavila je zamenica Zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Pašalić

- Zaštitnik građana kao nezavisni državni organ ima iskustva u vođenju postupaka kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih organa u slučajevima kada dođe do saznanja da je u pitanju trgovina ljudima, kako po pritužbama građana tako i po sopstvenoj inicijativi - rekla je Stojanović na sastanku Regionalne radne grupe predstavnika nacionalnih institucija koje se bave monitoringom i izveštavanjem u oblasti trgovine ljudima.

Stojanović je na on-lajn sastanku podsetila da je revidiranim Akcionim planom za pregovaračko Poglavlje 23 predviđeno imenovanje nacionalnog izvestioca za trgovinu ljudima u instituciji Zaštitnika građana.

Sastanak Regionalne radne grupe, koju čine predstavnici nacionalnih institucija iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Albanije i Srbije, održan je u okviru regionalnog projekta „BAN 3 – Balkans Act Now“ koji sprovodi organizacija „Astra“.

U Regionalnoj radnoj grupi svaku državu predstavljaju po tri predstavnika nacionalne radne grupe koja je izradila monitoring izveštaj radi pregleda stanja u oblasti zaštite žrtava trgovine ljudima, koji može da posluži u praćenju efikasnosti i delotvornosti zakonodavnih i institucionalnih mehanizama borbe protiv trgovine ljudima.

Ispred Republike Srbije u radnoj grupi su predstavnici Zaštitnika građana, Ministarstva unutrašnjih poslova i Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading