ZAŠTITNIK GRAĐANA: Ministarstvo za brigu o porodici da stavi van snage nalog o automatskom oduzimanju dece koja žive i rade na ulici

Autor: Republika

Vesti

12.04.2021

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, koje je preuzelo deo nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, da stavi van snage radni nalog upućen pre tri godine svim centrima za socijalni rad u Srbiji prema kojem su, između ostalog, dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja i pokreću sudske postupke za oduzimanje roditeljskog prava.

RepublikaFoto: Tanjug
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana je prošle godine utvrdio da Ministarstvo za rad upućivanjem radnog naloga u maju 2018. godine postupa suprotno Konvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija a centre za socijalni rad usmerava na nezakonito postupanje. To ministarstvo je 2020. godine odbilo da postupi po preporuci Zaštitnika građana za ukidanje ovog  naloga.

- Ponovo naglašavam da automatsko oduzimanje dece nije rešenje jer je potrebno utvrditi da li se radi o trgovini ljudima, što podrazumeva zloupotrebu dece i kršenje njihovih prava, ili ta deca nemaju od čega da žive. Nadležni organi treba da se usmere na to da utvrde i otklone uzroke koji su doveli do toga da deca budu na ulici, a ne na posledice - izjavio je Pašalić povodom 12. aprila - Međunarodnog dana dece uključene u život i/ili rad na ulici.

- Problem “dece ulice“ ne može da se posmatra samo kao problem Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. To je pitanje i za Ministarstvo unutrašnjih poslova koje treba da utvrdi organizatore prosjačenja i procesuira odgovorne gde tome ima mesta, ali i za celo društvo - od pojedinaca koji treba da se uključe u primećivanje dece koja rade i žive na ulici i prijave nadležnim organima do centara za socijalni rad koji treba da obezbede podršku porodicama za izlazak iz siromaštva ili za jačanje roditeljskih kapaciteta - navodi Pašalić.

Pored fizičkog rada, glavni problemi dece uključene u život i rad na ulici su ekstremno siromaštvo i neredovan pristup obrazovanju, koji su vrlo često praćeni diskriminacijom, kao i „dečji brakovi“ koji im uskraćuju detinjstvo i onemogućavaju da uživaju prava koja ima pripadaju, naglašava Zaštitnik građana. 
- „Deca ulice“ se suočavaju sa brojnim rizicima koji ostavljaju posledice na njihovo zdravlje i razvoj zbog čega nadležni organi treba da učine dodatne napore na zaštiti prava i najboljeg interesa deteta - naveo je Pašalić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading