Zaštitnik građana: Međusobna solidarnost novinara uslov za poboljšanje njihovog položaja

Autor: Republika

Vesti

31.03.2021

14:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je danas sve medije u Srbiji da se obrate toj instituciji ukoliko imaju primedbe na rezultate konkursa za sufinansiranje medijskih projekata, bez obzira da li konkurse organizuju lokalne samouprave, gradske ili republičke vlasti, i naveo da je to jedan od načina na koji Zaštitnik građana može da doprinese unapređenju položaja predstavnika ove profesije.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Pašalić

- Zaštitnik građana insistira na poboljšanju socio-ekonomskog položaja novinara od početka izrade jedinstvene platforme za zaštitu novinara, u kojoj će pored napada i pretnji biti beleženi i ovakvi pritisci. To je najznačajnije pitanje jer za sobom povlači mnoga druga - rekao je Pašalić na on-lajn debati povodom predstavljanja istraživanja "Percepcije socio-ekonomskog položaja novinara i medijskih radnika u Vojvodini" koju je izradilo Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Zaštitnik građana može da reaguje u slučajevima primedbi na rezultate konkursa za medijsko sufinansiranje jer to po Zakonu o Zaštitniku građana spada u red njegovih nadležnosti, naveo je Pašalić.

 - Druga tema koja je vrlo značajna je međusobna solidarnost novinara, koja će se pokazati uskoro kada jedinstvena platforma koju pravimo sa medijskim udruženjima i sindikatima počne sa evidentiranjem napada i pritisaka na novinare preuzevši praktično baze od onih koji te evidencije imaju - rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana je naveo da socio-ekonomski položaj i solidarnost novinara govore o suštinskom problemu a to je strah novinara da se organizuju i pristupe sindikatima i strah da sindikalno deluju kako bi poboljšali svoj socio-ekonomski položaj. 

- Treća tema koja je sa stanovišta zaštite novinara važna Zaštitniku građana su napadi na novinarke koji su najčešće mizogino i seksistički obojeni, sa ciljem da se ta osoba uvredi i povredi. Takvi napadi nisu usmereni na ukazivavanje ili kritikovanje nečega što bi moglo biti predmet kritike već za cilj imaju uvredu osobe po rodnoj osnovi - naglasio je Pašalić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading