(FOTO) KAKO SU SE GOLOBRADI SRBI U SEVCU I JAŽINCIMA ODBRANILI OD KFOR-a! Žene svojim rukama oslobodnile Janićevića!

Autor: Republika

Vesti

28.04.2021

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više stotina poljskih i američkih vojnika iz redova KFOR-a, 4. aprila 2000. godine u 13 časova, započelo je pravu bitku sa golobradim srpskim narodom u selima Sevce i Jažince, u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: printskrin/youtube

Sukobe je inicirao KFOR kada su Srbi u selu Sevci, a kasnije i na ulazu u susedno selo Jažince, postavili barikade u znak protesta zbog hapšenja Srbina Zorana Janićevića iz Sevca.

Posle njegovog odvođenja u američki bazu "Bondstil", Srbi su u ovim selima blokirali vojnike KFOR-a, dok su uklanjanje barikada uslovili puštanjem uhapšenog Srbina.

RepublikaFoto: printskrin/youtube

Posle informativnog razgovora vojnici američko-poljskog KFOR-a, pod pritiskom Srba, helikopterom su vratili uhapšenog Janićevića kako bi meštanima Sevca kako bi meštanima Sevca rekao da će u pritvoru ostati 48 sati koliko i nalaže procedura.

U tom metežu i gužvi, grupa Srpkinja uspela je da oslobodi Janićevića, otevši ga iz ruku KFOR-a dok je bio vezan lisicama.

RepublikaFoto: printskrin/youtube

Sve se to dešavalo ispred upaljenog helikoptera i tada su pripadnici američkog KFOR-a upotrebili suzavac, pustili pse na okupljene Srbe i na njih pucali gumenim mecima.

Srbi su uzvratili motkama i kamenicama, a na vojnike KFOR-a pustili su svoje pse - šarplanince.

Zoran Janićević je uspeo da se oslobodi i nije više uhapšen.

Sukob Srba i KFOR-a trajao je čitav dan, gotovo 10 sati. Tom prilikom povređeno je 16 Srba i 11 vojnika KFOR-a.

RepublikaFoto: printskrin/youtube

Dan kasnije, američko Ministarstvo odbrane saopštilo je da njihovi vojnici iz sastava KFOR-a neće više učestvovati u "vanrednim situacijama".

Vojnik iz poljskog sastava KFOR-a, nekoliko godina kasnije kad je završio sa misijom na Kosovu, došao je u Jažinicu, fotografišući se sa podignuta tri prsta, očigledno odajući priznanje za njihovu borbu za opstanak.

Trebalo bi naglasiti da su poljski vojnici bili krajnje korektni.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading