(VIDEO) USPEŠAN SASTANAK BORELJA I PREDSEDNIKA VUČIĆA! Nastavak dijaloga 13. maja u Briselu!

Autor: Republika

Vesti

26.04.2021

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Đozep Borelj obraćaju se javnosti posle "tet-a-tet" sastanka u Briselu.

RepublikaFoto: printskrin/Jutjub
Aleksandar Vučić

Boreljovo obraćanje

- Pristupni pregovori treba da budu dinamičniji, a to može da se dogodi samo uz veći napredak na polju reforme i njihove primene. EU očekuje da Srbija učini napore u reformama, posebno u oblasti vladavine prava i slobodi medija.

On je zahvalio Srbiji na zančajnom doprinosu u evropskim bezbednosnim misijama.

Takođe je kazao da je tema koja mora da se pokrene usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU i sa stavovima EU, odnosno restriktivnim merama.

- Mnoge države članice zahtevaju jasnu usklađenost Srbije na tim poljima. Neophodna je zajednička bezebdnosna i spoljna politika.

Rekao je da je razgovarano i o dijalogu Beogarda I Prištine, te pohvalio posvećenost Vučića tim razgovorima pod okriljem EU.

- Ohrabrio sam predsednik Vučića da nastavi kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

Obraćanje predsednika Vučića

- Dragi Đozepe, hvala vam na divnom gostoprimstvu. Ovo je jedna od najboljih poseta koju sam ikada imao ne samo u Briselu, već u svim evropskim glavnim gradovima. Među glavnim temama je bio dijalog Beograda i Prištine. Imamo mnogo posvećeniji pristup, došli smo u Brisel u dobroj nadi, nadajući se da ćemo pronaći istu odlučnost i na drugoj strani- istakao je predsednik i dodao:

- Razgovarali smo i o vladavini prava, što je deo naših pristupnih pregovora. Pričali smo, kao i pre nekoliko dana sa evropskim predstavnicima u Beogradu, o energetskim reformama. Očekujemo nepristrasan pristup EU.

- Dobili smo podršku da ćemo zajedno izgraditi brzu prugu iz Beograda do Niša, ali i od Niša do granice sa Severnom Makedonijom, što će biti velika promena. Srbija će izgledati 100 odsto drugačije. Pozvao sam sve visoke predstavnike EU da posete Srbiju - rekao je predsednik, Vučić.

 

 

BORELJ O NONPEJPERU:

- To je valjda fantomski dokument, nisam ga video i ne pridajem mu značaj. Moramo da se koncentrišemo na stvari koje imaju veću važnost, pre svega oko BiH da i ona pronađe put ka EU. Mi želimo ceo Zapadni Balkan nepromenjenih granica, to mi je jedan od glavnih ciljeva u ovom mandatu.

VUČIĆ O NONPEJPERU:

- Nisam razgovarao sa premijerom Janšom skoro. Kada smo poslednji put razgovarali, teme su bile pandemija i pomeranje nekih ljudi sa italijanske granice, ali to je bilo davno. Ja sam otvoren za sve vrste debata. U potpunosti smo fokusirani na našu ekonomiju. Podržavamo integritet BiH, kao i integritet RS u okviru BiH. To sam rekao više hiljada puta. Nisam video nikakav dokumet, niti mi ga je bilo ko predstavio. Za nas je najvažnije da popravimo standard i vratimo naše građane iz inostranstva- istakao je Vučić.

Borelj je najavio nastavak dijaloga 13. maja u Briselu, a nova runda razgovora Beograda i Prištine 11. maja.

Vučić je juče večerao sa specijalnim predstavnikom za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom, a danas se, osim sa Boreljom, sastao i sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen i evropskim komesarom za proširenje, Oliverom Varhejijem.

Predsednik Srbije će se u popodnevnim časovoma sresti i sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, Vladimirrom Bilčikom, a Vučićeva dvodnevna radna poseta Briselu završava se večerom koju u njegovu čast organizije predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Nena

26.04.2021 14:05

Srbija je spremna za saradnju, kompromis i dijalog, sigurnim koracima ide evropskim putem

Zeljko

26.04.2021 15:02

Odlično, da i Brisel konačno vidi sa kim mi imamo posla u Prištini jer samo i jedino Albanci koče taj dijalog.

Ivana

26.04.2021 19:23

Aleksandar Vučić zaista radi savršeno za našu državu i njene građane.Srbija se danas cela razvija i gradi. Hvala predsedniče što činite sve da građani Srbije žive bolje.Srbija je na pravom putu razvoja i napretku.