ZABORAVITE NA GRLJENJE, LJUBLJENJE I SLIČNE INTIMNOSTI! Napravljen predlog kako na bezbedan način organizovati proslave, prijeme, seminare, koncerte...!

Autor: Republika

Vesti

07.04.2021

20:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Situacija sa korona virusom u našoj zemlji i dalje je ozbiljna, ali isto tako Srbija ima i visoku stopu vakcinacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mnogi očekuju da ako brojke nastave da padaju da je moguće razmišljati i o nekoj narednoj fazi popuštanja mera. Srbija je već ublažila mere za bašte kafića, a napravljen je predlog koji će biti poslat Vladi Srbije, a koji se odnosi na organizaciju događaja poput svadbi, noćnih klubova i slično.

Prema planu mera koji će biti prosleđen Vladi Srbije dati su predlozi kako bi u narednom periodu na bezbedan način mogle da izgledaju svadbe, kongresi, prijemi, proslave, ali i noćni klubovi i koncerti na otvorenom.

Gradski zavod za javno zdravlje, Grad Beograd i Privredna komora Srbije pripremili su predlog kako na bezbedan način organizovati ove događaje i taj dokument je upućen Vladi Srbije na razmatranje.

Tako će po novom predlogu svadbe, ali i prijemi i slični događaji, mogle da izgledaju potpuno drugačije nego pre korone. Iako su u vrhu liste predloga svakako higijensko-epidemiološke mere, među neophodnim "koracima" koji se odnose na organizaciju događaja, detaljno je razrađeno i ponašanje svih učesnika - od radnika, preko muzike do zvanica.

Od organizatora događaja se očekuje tako da vodi računa i o razmaku među ljudima i stolovima, ali i o njihovom ponašanju: razmak između stolova od najmanje dva metra, za stolom ne može sedeti više od 5 osoba, ukoliko ne postoje stolovi i stolice dozvoljeno je jedno lice na 9 kvadrata, vidno označiti makismalno dozvoljen broj ljudi, distanca od najmanje dva metra prilikom ulaska u objekat, ukidanje podijuma za igru, barijera od pleksiglasa između muzičkog orkestra i publike, izbegavanje čestitanja, grljenja i ljubljenja, onemogućiti švedski sto i omogućiti posluženje za stolom.

Isto tako, od organizatora ovakvih skupova istovremeno se traži da vremenski ograniči trajanje događaja, ali i da omogući da prisustvuju samo pozvane osobe, što kako se navodi može da se sprovede pomoću redara. Zahtev je i da se obezbedi sprovođenje svih epidemiološko higijenskih mera, ali i da se obavezno čuvaju spiskova zvanica i to u roku od najmanje 30 dana.

U okviru liste preporuka za održavanje proslava i prijema na prvo mesto stavljeno je ograničavanje direktnog kontakta i obezbeđenje sigurne distance. Na drugom mestu je visok stepen higijene, dezinfekcije i korišćenja lične zaštitne opreme, a na trećem visok stepen higijene objekata u kojima se skup odžava.

Noćni klubovi i barovi

Od odgovornih osoba noćnih klubova i barova navodi se da se nikako ne smeju angažovati izvođači, muzičari, plesači... koji imaju kliničku sliku ili postoji osnovana sumnja na zaraznu bolest covid-19, ili imaju dokaz da su pozitivni na koronu, ali i ako simptome imaju članovi njihovih porodica ili druge osobe sa kojima su u kontaktu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oni će morati da osiguraju da se u objekat ulazi isključivo sa rezervacijom, kao i da se evidencija i spiskovi posetilaca sa kontakt podacima moraju čuvati bar 30 dana. Razmka između stolova mora biti najmanje dva metra, a za stolom ne može sedeti više od pet osoba. Ukoliko ne postoje stolovi i stolice, potrebno je obezbediti prostor od 9 kvadratnih metara za jednu osobu.

Ukoliko se ova preporučena fizička distanca ne može održati, onda je neophodno da se smanji broj gostiju, kako u prostoriji, tako i na otvorenom prostoru. Ako je moguće, onda je neophodno razdvojiti i jasno označiti mesta za ulaz i izlaz.

Takođe, obavezno je beskontaktno merenje temperature svakog zaposlenog i posetilaca prilikom ulaska u objekat, a potrebno je obezbediti i dovoljne količine tečnog sapuna, ubrusa, vode i dezinfekcionih sredstava. Pravilno nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve, sve vreme boravka, i u zatvorenom objektu i na otvorenom, osim prilikom jela i pića. Izuzetak su pojedini izvođači, i to samo u trenutku nastupa.

Predlogom je predviđeno i obavezno i detaljno pranje, čišćenje i dezinfekcija prostora, pribora i opreme, kao i što češće provetravanje prostorija. Takođe, na ulazu su obavezne dezo barijere, kao i dozeri sa sredstvom za dezinfekciju ruku.

Prioritet se daje prirodnoj ventilaciji svih zatvorenih prostora, gde god i kad god je to moguće. Rashladne uređaje trebalo bi uključivati tek kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni. Posetioci su dužni da poštuju sve preventivne higijensko-epidemiološke mere, koje će im biti dostupne u vidu instrukcija postavljenih na vidnim mestima.

Koncerti na otvorenom

RepublikaFoto: pixabay.com

I kod organizacije koncerta na otvorenom potrebno je voditi računa o fizičkoj distanci i ličnoj higijeni, dezinfekciji i korišćenju lične zaštitne opreme, kao i visokom stepenu higijene površine na kojoj se organizuje događaj, kao i pratećeg mobilijara, naročito stolova, stolica, šankova, toaleta i drugih površina koje se često dodiruju.

Za organizatore događaja je važno da se u vreme pandemije događaji sa pratećim muzičkim sadržajem ne smeju održavati u zatvorenom, već samo na otvorenom prostoru, odnosno u objektu otvorenog tipa privremenog karaktera, koje bi za tu namenu odredili organi lokalne samouprave. Pritom je važno obezbediti što više ulaza i izlaza, koji će biti dovoljno udaljeni i jasno obeleženi.

Neophodno je i da organizatori obezbede dovoljan broj redara koji će usmeravati posetioce do svojih mesta, kako bi se smanjile gužve, a takođe treba obezbediti da se posetioci, osim u neophodnim slučajevima, ne kreću van mesta koja su im obezbeđena. Prostor oko scene potrebno je ograditi i obezbediti najmanje rastojanje od 10 metara između bine i posetilaca. Između stolova mora biti razmak od najmanje 2 metra, a za jednim stolom ne sme sedeti više od pet osoba. Ako nema stolova i stolica, obezbediti 9 kvadrata po osobi. Takođe, organizuje se samo posluživanje za stolom.

Takođe, posetiocima na ulazu u objekat se beskontaktno meri temperatura, a nošenje zaštitnih maski je obavezno za vreme boravka u objektu. 

Inače, Srbija je već krenula sa blagim popuštanjem mera pa su tako otvorene bašte kafića i restorana, a razmišlja se i o povratku starijih osnovaca i srednjoškolaca u školske klupe. Takođe, do kraja nedelje treba da bude doneta i odluka o otvaranju tržnih centara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading