KORONA ODNELA I ALEKSANDRA JOKSIMOVIĆA! Oblačio Jovanku Broz, a inspiracija mu bila Milena Dravić! DIVIO MU SE CEO SVET!

Autor: Republika

Vesti

29.03.2021

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandar Joksimović, čuveni kreator bivše Jugoslavije, preminuo je noćas u bolnici "Dragiše Mišović". Joksimović je bitku sa koronom u 87. godini.

RepublikaFoto: printskrin/youtube.com
Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović krojio je jugoslovensku modu. Na vrhuncu njegove slave, za njega je znao čitav svet, a njegove kolekcije opravdavale su nadimak koji je nosio, "modni bog".

Čovek koji je odbio najslavnije modne kuće, da bi radio za svoju zemlju, život je proveo u Beogradu, živeo je u Kosovskoj ulici, a na žalost, ljudi u Srbiji o njemu tako malo znaju.

Svoju poslednju kolekciju Joksimović je uradio za "Monu" 2002. godine , a zvala se "Život je ljubav", i nakon toga se povukao.

Milena kao inspiracija

Gajio je veliko poštovanje i prema Mileni Dravić, za koju je uvek govorio da njene osobine treba da ima idealna Beograđanka. Ona je pametna, talentovana i vredna, a to su, po njegovom mišljenju bile osobine od velike važnosti. Od poznatih iz tog vremena njegove kreacije nosili su Đorđe Marjanović, Tereza Kesovija, Josipa Lisac, Olivera Katarina, kao i Branka Petrić i Bekim Fehmiu.

Čuvena priča je kada su njih dvoje, već tada bračni par, išli na premijeru Bekimovog filma “Avanturista” u Njujorku, a odeću u kojoj su se pojavili radio je upravo Aleksandar Joksimović. Kada je naša štampa pratila reakcije onih koji su bili zainteresovani za taj film i premijeru, svi su komentarisali niz komplimenata koje su njih dvoje dobili od svetskog džet seta. Bilo je zanimljivo ono što su drugi glumci na premijeri nosili, a to su bili modeli Iv Sen Lorana, Pjera Kardena i Balensijage. U toj konkurenciji, modeli Aleksandra Joksimovića su bili izuzetno zapaženi i njih dvoje su to uvek rado isticali u mnogim intervjiuima.

Ali pre toga, imao je život i kreativnost dostojan filma.

Joksimović je počeo da se bavi modom 60-ih godina, u momentu kada zvanje modni dizajner u Jugoslaviji ne postoji. Prva kolekcija koju je uradio su bile školske uniforme, a zatim počinje da radi u odeljenju za izvoz u Centrotekstilu.

A onda je njegova revija dospela u Njujor Tajms. Na otvaranju Nacionalnog salona, 1965. godine, Joksimović se predstavio novom kolekcijom, a američki novinar, koji se zatekao na salonu napiso je da se pojavio jedan mladi čovek ogromnog potencijala. Taj tekst je bila karta za bavljenje visokom modom.

Po službenoj dužnosti oblačio je Jovanku Broz

Njegove kreacije nosile su mnoge poznate dame tog vremena, ali možda najinteresantnije, ili barem najzvučnije ime među damama koje je Aleksandar oblačio je - Jovanka Broz.

Od ‘66. godine je Aleksandar svake godine po službenoj dužnosti morao da radi po nekoliko modela godišnje za Jovanku Broz, jer se radilo na tome da se popularizuje domaća modna industrija. Oblačio ju je za raznorazne događaje kojima je prisustvovala kao prva dama, a kada bi Jovanka poželela da se promeni kragna na njenoj omiljenoj bundi, Aleksandar je to odrađivao velemajstorski. On je rado sarađivao sa njom i imali su divan poslovni odnos. Uvek je o njoj govorio sa puno poštovanja, a posebno je isticao i da je ona bila ličnost izuzetne kulture i manira sa kojom je uvek bilo zadovoljstvo sarađivati.

Zatim sledi njegova kolekcija "Simoda", koja je opčinila mlade žene. Sve žene u Jugoslaviji su želele da nose haljine tog kroja. Bio je to najkopiraniji model u bovšoj SFRJ.

Upravo ta kolekcija je predstavljena na smotri u Moksvi, gde je učestvovao i Dior, a Joksimović je dobio poziv da bude deo njihovog tima.

Ostao je, jer je želeo da razvija modu u Jugoslaviji.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading