STILISTI SAVETUJU KAKO DA OBLAČITE DECU: Minići nisu za devojčice

Autor:

Lifestyle

01.04.2018

22:47 >> 12:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dužina suknje treba da bude do kolena, a isto važi i za velike devojke. Majice i topići su za more, leto, plažu. Takve stvari su nedopustive za školu ili druge ustanove, pa čak i grad.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ako dete loše izabere, treba svaku zabranu objasniti na primeru

Oblačenje dece se ne čini kao veliki roditeljski problem sve dok mališani ne počnu da ispoljavaju svoje želje i afinitete prema određenoj odeći, obući, boji ili čak materijalu. Neretki su slučajevi da se dete skine potpuno golo kada ga roditelj natera da obuče nešto što ono ne želi. Iako je češći slučaj da devojčice vrlo brzo počnu sa biranjem odeće, sve je više dečaka koji vode računa da ne obuku nešto što im se ne sviđa ili što smatraju neprikladnim za muški pol. O tome kako da usmerite svoje dete da se oblači u skladu sa svojim godinama i prilikom za koju se sprema, za Srpski telegraf govore stilista i modni kreator Nemanja Pantelić i dizajnerka Sanja Konjović.

Foto: facebook.com/Nemanja Pantelic
Nemanja Pantelić

- Svako dete ima različita interesovanja, pa se i osećaj za modu ne javlja kod svih u isto vreme ili se uopšte ne javi. Decu treba podučavati o pravilima oblačenja i ponašanja u određenoj garderobi, na nekom mestu, skupu, izlasku itd. Ipak, roditelji često utiču na sam individualizam deteta s obzirom na to da su oni ti koji imaju platežnu moć - objašnjava Pantelić, koji naglašava da su upravo roditelji uzor oblačenja, pa je ključno pitanje da li se oni oblače primereno.

- Zahvaljujući dečjim modnim časopisima i emisijama, imamo mogućnost da lakše naučimo decu šta je dobro, a šta loše. Ako dete loše izabere, treba svaku zabranu objasniti na primeru ili dati razlog zbog čega nešto nije dobro i zašto se ne uklapa, koje boje treba da se spajaju i zašto, na koji način se nose detalji... U suprotnom, deca mogu biti povređena, tužna i na neki način se sputava njihova kreativnost - kaže Pantelić.

Kreatorka Sanja Konjović naglašava da dete treba uvek da ostane dete.

Foto: instagram.com/niniakids
Sanja Konjović

- "Ninia" svojim kreacijama upravo to radi. Želimo da devojčice budu devojčice i da se u našim proizvodima osećaju i slobodno i da odaju stil malih šarmantnih dama - kaže dizajnerka, dok Pantelić objašnjava koje dužine treba da bude suknjica.

- Dužina suknje do kolena - ništa drugačije nego za velike devojke. Majice i topići su za more, leto, plažu. Takve stvari su nedopustive za školu ili druge ustanove, pa čak i grad. Što se tiče svečanog oblačenja, uvek je lepo obući haljinicu, ne preterano dugu, sa malo detalja (rajf u kosi ili šnalica i mala torbica) - objašnjava Pantelić i dodaje da treba podržati i dečake koji pokažu interesovanje za modu:

- Ako primetimo da muško dete ima talenat ka nekoj umetničkoj grani, apsolutno to treba prepoznati i usmeriti.

Kreatori se slažu da dečja odeća mora biti od prirodnih materijala.

- Uvek se vodimo idejom da su naše haljinice namenjene za specijalne prilike, a devojčice su na proslavama aktivne. Zato do kože deteta mora da bude prirodan materijal, pamuk. Detalji, boje i materijali se menjaju, ali smeo dizajn, kvalitet i funkcionalnost uvek ostaje in - kaže dizajnerka i objašnjava kakva je to neprimerena odeća za decu.

- Nije prihvatljivo sve ono u čemu se deca ne osećaju slobodno i sva garderoba u kojoj deca izgledaju kao odrasle osobe - kaže Sanja Konjović, ali dodaje da je u ovom slučaju neprimerenost stvar ukusa. Ipak, kada na dete stavite previše aksesoara, svakako ćete pokvariti utisak.

- Ne treba im više od neke mašne ili cvetića. Deca su slatka sama po sebi i ne treba tu ništa menjati - složni su kreatori.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading