VAKCINE NISU POLITIČKO PITANJE! Lončar i mađarski ministar: Zajedničkom borbom i solidarnošću sprečiti širenje virusa

Autor: Republika

Vesti

19.03.2021

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija i Mađarska su jedne od retkih zemalja u Evropi koje su nabavile vakcine protiv virusa korona ne praveći od toga političko pitanje, već vodeći računa o zdravlju svojih građana, saglasni su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i ministar ljudskih resursa Mađarske Mikloš Kasler.

RepublikaFoto: Vlada Srbije
Zlatibor Lončar i Mikloš Kasler

Lončar je na zajedničkoj konferenciji za medije održanoj nakon sastanka u Beogradu, kazao da smatraju da nisu pogrešili. 

- Uradili smo najbolje za naše građane i zdravstvene sisteme - kazao je Lončar.

Naveo je da je sa mađarskim ministrom u redovnom kontaktu i da na sedam do 10 dana se čuju i razmenjuju iskustva.

Na današnjem sastanku razgovarali su, rekao je Lončar, i o merama koje dve zemlje preduzimaju u borbi protiv kovid-19, kao i kovid pasošima, bolničkim kapaciteti, odnosno sve ono što je interesantno građanima i za zdravstvene sisteme.

Kasler je naveo da su danas razgovarali o tri faze koje je pandemija kovid donela, odnosno o dijagnostici, terapiji i preduzimanju mera, zatim o vakcinama, o njenim etičkim i drugim pitanjima.
Istakao je da Srbija uspešno sprovodi svoj plan vakcinacije, kao i Mađarska.

Foto: Vlada Srbije
Tekst potpisa

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku su govorili i o mutacijama, novim sojevima, koje su dalje mere koje bi mogle da se sprovode.

- Sličnog smo mišljenja, a razmenićemo i mađarske analize u vezi s komorbiditetaom, mortalitetom - kazao je Kasler.

Naveo je i da se Srbija uključila u rad srednje i istočne onkološke akdemije, kao i da je sa Lončarom razgovarao i o transplataciji pluća i mađrskom centru.

- Dijalozi će se nastaviti istom dinamikom i imamo još dosta toga što možemo da ponudimo našim narodima u borbi protiv virusa korona - kazao je Kasler.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading