Novi proračuni Petra Kočovića: Ništa od Uskrsa?! Profesor izneo ZABRINJAVAJUĆA PREDVIĐANJA

Autor:

Vesti

16.03.2021

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji se svaki dan registruje više od 4.000 zaraženih, a zbog kritične epidemiološke situacije Krizni štab za borbu protiv korona virusa saopštio je danas nove restriktivne mere. Iako se svi pitaju kada će ovom talasu doći kraj i kada ćemo konačno moći normalno da živimo, prof. Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom, mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj - ne daje optimistične prognoze!

RepublikaFoto: printscreen/TV Pink
Petar Kočović

On kaže za Kurir da će ovaj talas trajati neočekivano dugo - do otprilike 11. maja, kada ćemo se spustiti na oko 1.310 zaraženih.

Ako pogledamo datum koji je predvideo prof. Kočović, onda nam je odmah jasno da od ovogodišnjeg uskršnjeg porodičnog okupljanja nema ništa jer Uskrs pada u nedelju 2. maja

- Ovaj talas je počeo 24. januara i krenuo je sa kote od 1.318 zaraženih i od tada se lagano penje. Očekuje se da još par dana ide uzbrdo, nakon čega bi trebalo da počne lagano da pada, da bi na kotu od 1.318 zaraženih došao oko 11. maja. Međutim, naravno, ni to nije dovoljno. Treba još da ide nizbrdo - kaže Kočović.

SRBIJA protiv SRBIJE - 15.3.2021 Podtalas III.1 ce trajti neocekivano dugo - do otprilike 11.5.2021, kada cemo se spustiti na oko 1,310 zarazenih. A sa tog broja smo krenuli 24.1.2021. Nije nam ovo trebalo...

Posted by Petar Kocovic on Monday, March 15, 2021

On dodaje da će nove mere koje je danas usvojio Krizni štab, a koje podrazumevaju zatvaranje svih objekta osim prehrembenih prodavnica, apoteka i pumpi, dati neke rezultate, ali da neće drastično ubrzati kraj ovog talasa.

- Osnovno pravilo je da ako je rast novozaražanih spor, sporo će i padati, ako brzo raste, brzo će i padati. U Srbiji je sada situacija bolja nego u novembru i decembru kada smo imali nagli rast, što je kulminiralo time da 1. decembra imamo čak 7.999 novozaraženih na dnevnom nivou. Međutim, taj broj je brzo opao. U ovom talasu, imamo manje zaraženih na dnevnom nivou, ali ćemo dugotrajno gledano imati ukupno više zaraženih - kaže Kočović i dodaje da je sedam odsto građana Srbije zaštićeno vakcinom, odnosno da je prošlo tri nedelje od druge doze i da ćemo, prema trenutnom matematičkom proračunu, kolektivni imunitet, bilo vakcinom ili prirodnim zaražavanjem, postići tek za 241 dan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading