(FOTO) Brnabić sa Palmerom o dijalogu i bilateralnim odnosima dve države

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

12.03.2021

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video linka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom o bilateralnim odnosima dve države, situaciji u regionu i dijalogu Beograda i Prištine, kao i ekonomskim odnosima i američkim investicijama u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Slobodan Miljević
Ana Brnabić

Premijerka je istakla da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD, napomenuvši da se ove godine navršava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je naglasila da će Beograd ostati posvećen dijalogu i spreman za njegov nastavak, ali će, kako je objasnila, nastaviti i da insistira na potpunoj implementaciji dosadašnjih sporazuma.


Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD rekao je da SAD podržava proces koji vodi Evropska unija i dodao da očekuje da će ubrzo uslediti i nastavak dijaloga.
RepublikaFoto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Slobodan Miljević

On je istakao važnost sprovođenja Briselskog sporazuma, ocenjujući da se ne kreće od početka, već da su mnogi segmenti sporazuma, koji se odnose na poboljšanje života građana, već sprovedeni.


Prema njegovim rečima, kompromis je osnova ne samo dijaloga, već i budućeg sporazuma dve strane.

Palmer je naveo da je prevashodni interes SAD stabilnost i bezbednost regiona Zapadnog Balkana i pohvalio konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama poput „malog Šengena“, dodaje se u saopštenju.
RepublikaFoto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Slobodan Miljević

Premijerka Brnabić ponovila je da je Srbija posvećena unapređenju odnosa sa susedima, a da je tokom pandemije doprinos saradnji sa zemljama u regionu posebno bio vidljiv kroz upućivanje vakcina, humanitarne i medicinske pomoći.

Srbija može da računa na podršku SAD na svom evropskom putu, naglasio je Palmer i istakao da je ostvaren napredak u evrointegracijama i reformama, pre svega u domenu ekonomije.

Kada su u pitanju evrointegracije, Brnabić je istakla da je Srbija prihvatila novu metodologiju Evropske unije i da u narednom periodu očekuje pozitivne signale Unije.

RepublikaFoto: Tanjug/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/Slobodan Miljević

Brnabić i Palmer razgovarali su i o mogućnostima povećanja ekonomske saradnje i američkih investicija na našem tržištu, uz ocenu da su američke kompanije koje već posluju u Srbiji zadovoljne postojećim uslovima.


Specijalni predstavnik Stejt departmenta iskoristio je priliku da pohvali pozitivan trend imunizacije stanovništva u Srbiji, ali i da zahvali za uspešno sprovedenu vakcinaciju službenika američke ambasade u Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading