FRILENSERI KAŽU DA NEĆE U DUŽNIČKO ROPSTVO! Uslovili učešće u izradi zakona o radu!

Autor: Republika

Vesti

09.03.2021

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Udruženje radnika na internetu prihvatilo je poziv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da učestvuje u radnoj grupi za izradu novog zakona o radu, ali ne odustaje od svojih zahteva u vezi sa oporezivanjem ove vrste poslova, saopštilo je to udruženje.

Foto: pixabay.com

- Juče smo odgovorili na poziv za učešče u radnoj grupi i naglasili da čvrsto stojimo u nameri da učestvujemo u izradi zakona, koji će nam omogućiti da postanemo jednaki sa drugim građanima i u pravima i u obavezama, ali da je za nas primarno da Vlada odustane od oporezivanja radnika na internetu za prethodni period i da je to naš osnovni zahtev - naglašava Udruženje srpskih frilensera.

Predstavnici frilensera ponovili su da je nalaženje rešenja za problem naplate poreza, odnosno to da Vlada Srbije odustane od retroaktivne naplate, uslov za njihovo učešće u izradi novog zakona o radu.


- Mi ostajemo u našoj zemlji, i važno je da se naš zakonski status reši. Bez zakona mi nemamo nikakve garancije ni zaštitu. Zbog loših zakona se nalazimo u situaciji gde nam prete otimanjem svega što smo do sada zaradili - naglašave Udruženje radnika na internetu.

Ova asocijacija je podsetila da je još 10. novembra prošle godine predala svoje zahteve Vladi Srbije i Ministarstvu finansija, od kojih je osnovni da se poreska kontrola ovih prihoda ne vrši za period unazad, odnosno sve dok se ne uredi zakonski status ove kategorije radnika i ne usvoji odgovarajući poreski model za njih.

Dodaje se da su pregovori sa Vladom Srbije trajali tri nedelje okončani predlogom Vlade koji je Udruženje odbilo, jer je ocenilo kao neprihvatljiv, i da frilensere tera u dužničko ropstvo.

- Jasno i glasno smo im rekli i mnogo puta ponovili, da taj navodni dug nije nastao našom krivicom, već greškama Poreske uprave - navelo je Udruženje radnika na internetu.

 

 

Komentari (4)

Loading
Marko

09.03.2021 17:18

@Ratko - Žalim. Ali prvo Zakon, onda porez!

Ne

09.03.2021 22:10

Ne, doprinose nećemo plaćati ako nam ne računate penziono i staž, zdravstveno nećemo plaćati koje nismo imali. Prvo izvinjenje, pa sve ostalo.