VESIĆ OBJASNIO ODLUKU KRIZNOG ŠTABA: Premijerka prelomila, rad ugostitelja do 14h kompromis

Autor: Republika

Vesti

26.02.2021

10:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da su današnje odluke Kriznog štaba rezultat kompromisa između medicinskog dela koji je bio za to da se sve zatvori na pet dana, dok su on i još neki članovi bili protiv restrikcija, već su insistirali na poštovanju mera i posebnoj pažnji koja bi se obratila na planine.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Ugostitelji će, naveo je, ovog vikenda raditi do 14 sati, dok će od ponedeljka ponovo raditi do 20 sati.

- Premijerka Ana Brnabić je napravila kompromisan predlog, da ugostitelji rade do 14 sati. Ona je time htela da pošalje snažnu poruku zdravstvenim radnicima da država stoji uz njih, ali i građanima da je situcija ozbiljna i da moramo da budemo odgovorni da bismo mogli da relaksiramo mere - rekao je Vesić za TV K1.

 

Za vikend će posle 14 sati raditi kao i do sada prehrambene prodavnice, apoteke, pumpe za točenje goriva, dostava hrane.

Na planinama, restorani u zatvorenom prostoru neće raditi uopšte, dok će samo bašte raditi do 14 sati.

- To je premijerka predložila i to će biti predlog Kriznog štaba koji će se naći danas na sednici vlade - rekao je Vesić.

On je rekao da lično nije zadovoljan, ali da razume da se mora napraviti kompromis.

- U Beogradu smatramo da se mora naći balans između zdravlja i ekonomije. Ja sam srećan što ugostitelji u Beogradu rade, što nije slučaj u brojnim evropskim gradovima - rekao je Vesić.

On je ponovio da skraćenje radnog vremena nema veze sa širenjem zaraze, budući da se svako može zaraziti i u 13 sati, i u 15, 19 ili 21 čas.

Vesić je istakao da je najvažnije da u Beogradu više nema žurki, zahvaljujući Komunalnoj miliciji i njenim kontrolama.

- Bilo ih je dok se nije uključilo tužilaštvo, i dok nisu počeli krivično da odgovaraju - rekao je Vesić.

On je upozorio i da će, ako se sve zatvori, biti više žurki u privatnim kućama i vikendicama.

- Bolje da ljudi budu na javnim prostorima, koje možemo da kontrolišemo - rekao je Vesić.

On je ponovio i da u sektoru usluga u Beogradu radi oko 40.000 ljudi, koji bi ostali bez posla, kada bi se sve zatvorilo.

- Svako ko predlaže skraćenje radnog vremena, neka prvo obezbedi plate za te ljude - rekao je Vesić, a na pitanje kako to funkcioniše na Zapadu, gde su ugostiteljski objekti uglavnom zatvoreni, naveo da nije siguran da je "lokdaun" njima doneo neke rezultate, jer su i njihovi brojevi i dalje visoki.

RepublikaFoto: A. Nalbantjan

Vesić je naveo i da je analiza PKS, na 1.134 kompanije u kojima je zaposleno 358.000 ljudi, pokazala da je procenat zaraženih 3,21 odstom, jer se u kompanijama vodi računa o poštovanju mera.

Takođe je naveo da u školama nema značajnog povećanja broja zazaženih, te da je zato protiv zatvaranja škola.

- Ne mogu da dozvolim da Beograd bude talac onoga što se dešava u ski centrima. Individualna odgovornost svakog od nas je da vodi računa da se ne zarazi. Trebalo je da se u ski centrima zatvore klubovi koji krše mere - rekao je Vesić i dodao da je zahvalan premijerki na kompromisu.

U ponedeljak će biti održana nova sednica Kriznog štaba, a Vesić kaže da očekuje da se tada razgovara o daljem relaksiranju mera.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading