TEŽAK PERIOD! EU I SAD KREĆU U AKCIJU PROTIV NAŠE ZEMLJE: Udar na Srbiju na pet frontova

Autor:

Vesti

25.02.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju očekuje težak period jer će biti izložena zajedničkim pritiscima iz EU i SAD, odakle će stizati sve jača uslovljavanja da prizna Kosovo i Metohiju. Poziciju naše države otežavaju promene u američkoj administraciji sa šefom Bele kuće Džozefom Bajdenom na čelu iz redova demokrata, koji su poslovično na strani Prištine u rešavanju kosovskog čvora, objašnjavaju upućeni sagovornici Srpskog telegrafa iz diplomatskih krugova.

Foto: Printscreen

Istovremeno prete ucenjivanja da se Beograd maltene odrekne Republike Srpske, ali i dokazanih političko-ekonomskih partnera i prijatelja - Rusije i Kine.

- Paralelno, oni će uz saradnju sa delom srpske opozicije i njima naklonjenim medijima nastaviti na svakom koraku žestoku kampanju protiv državnog rukovodstva sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu. Paravan za to će biti i predstojeći međustranački dijalog, uz posredstvo predstavnika iz Brisela na kome se dugo insistira, a uoči predstojećih predsedničkih i parlamentarnih izbora, najavljenih za april 2022. godine - ukazuju naši sagovornici.

HVATAJU ZALET

Uvod u takav scenario je i odluka članova Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) da izglasaju amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca EP Vladimira Bilčika, kojima pozivaju preostalih pet država EU da priznaju KiM, a Evropski savet da ukine vize za Kosovo. Da spremaju brutalne pritiske, ukazuje i to što su podržali amandmane izvestioca za Kosovo Viole fon Kramon, koja ne propušta priliku da javno napadne Vučića - kako zbog jasne politike prema KiM, pa do odnosa prema državnim preduzećima (?!).

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Palmer: Normalizacija i reforme

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer rekao je da su za Vašington odvojena pitanja - odnosi Beograda i Prištine i BiH iako se često povezuju. SAD, naveo je, potpuno podržavaju proces dijaloga Beograda i Prištine koji vodi EU i rad Miroslava Lajčaka, kao posebnog predstavnika EU:

- Ako može doći do pomirenja i normalizacije između Srbije i Kosova, rekao bih da je to dobro za sve u regionu, uključujući i BiH. Ako BiH može uvesti reforme potrebne za napredak na evropskom putu, mislim da je to dobro za njene susede.

I Vučić je upozorio da je pred Srbijom veoma težak period i da našu državu očekuju zajednički i koncentrisani pritisci EU i SAD po pitanju RS, ali i da prizna Kosovo:

- Važno je da razumemo promene u američkoj administraciji. Tražiće da ispunimo, kako to Amerikanci neskriveno kažu, priznanje Kosova. Istovremeno, EU će koristiti nešto drugačiji rečnik, ali nesumnjivo ide ka istom cilju. Pokušaj ukidanja ingerencija i kompetencija vlasti u RS i pravljenje, kako oni kažu, funkcionalne BiH.

Bićemo suočeni sa brojnim kampanjama i u takvim okolnostima, kako je kazao, neće biti lako sačuvati položaj Srbije i nastavak ekonomskog rasta.

ZGODNO ORUŽJE

I analitičar Dejan Miletić smatra da će EU i SAD zajedničkim snagama "udarati" na pet bolnih tačaka - od KiM preko RS do tradicionalnih saveznika.

- Sve jači će biti pritisci da se Beograd odrekne KiM. EU će voditi dijalog, ali SAD mogu imati destruktivnu ulogu time što će u svakom slučaju podržavati Prištinu razvlačenjem procesa i(li) održavanjem konfliktnog potencijala u regionu, za šta može da posluži i kampanja da se razvlasti RS zarad unitarizacije BiH. Pritisci će biti sa svih strana, neće se libiti uslovljavanja investicijama, evrointegracijama, pretnjama da se odreknemo veza sa Moskvom i Pekingom...

Za takvo unižavanje Srbije, kako dodaje, osloniće se na deo opozicije, koja po svaku cenu želi na vlast:

- Oni su zgodno oružje za slabljenje Srbije. Naročito se to može čitati kroz njihove nerealne zahteve pred predstojeće izbore, najavljeni međustranački dijalog uz posredstvo EU. Verujemo da će se mudrom politikom i nastavkom ekonomskog rasta država sa svim tim pretnjama uspešno izboriti.

Zbog Kosova kreću najžešći pritisci

1. Kosovo i Metohija

Amerikanci neskriveno traže priznanje Kosova dok EU koristiti nešto drugačiji rečnik, ali nesumnjivo idu ka istom cilju

2. Evropski parlament

krenuo u žestoku kampanju usvajanjem izveštaja kojim se potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine navodi kao uslov za put ka EU. Evroparlamentarci su usvojili i amandmane kojima traže od Srbije da razreši afere Krušik i Jovanjica, ali i da se "dođe do pravde u slučaju rušenja Savamale", kao i sankcije za napade i govor mržnje u Skupštini upućene njihovoj koleginici Tanji Fajon, kao i prema političkim protivnicima, nezavisnim medijima...

3. Republika Srpska

nastavak pokušaja da se razvlasti RS, radi unitarizacije BiH, što znači da se Beograd, praktično, odrekne RS uprkos Dejtonskom sporazumu

4. Kina i Rusija

insistiranje da Srbija "ublaži" saradnju, kontakte, poslovanje, diplomatske aktivnosti sa Pekingom i Moskvom, mada ili baš zato što daju podršku Beogradu u vezi sa rešavanjem kosovskog čvora u SB UN

5. delovanje opozicije

usmeravaće i pružaće (ne)posrednu podršku delu opozicije da nastavi medijsko-političku kampanju protiv vlasti. Prilika za uslovljavanje su predstojeći izbori. Već se čuju raznovrsni zahtevi od formiranja resora za izbore, što nigde na planeti ne postoji, do razdvajanja redovnih predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading