U SRBIJU STIGLO 150.000 VAKCINA ASTRAZENEKE! Izmoljene od Borisa Džonsona i Indije! OD SUTRA DOSTUPNE GRAĐANIMA!

Autor: Republika

Vesti

21.02.2021

06:39 >> 07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiju je jutros stigla pošiljka od 150.000 vakcina kompanije "Astrazeneka"!

RepublikaFoto: printskrin/tanjug

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  na aerodromu “Nikola Tesla” dočekao je avion kojim su u Srbiju dopremljena cepiva.

Nakon što naša Agencija za lekove odobri istu, građani će moći da biraju između 4 vakcine. 

Inače, ovo cepivo razvili su Univerzitet u Oksfordu i britansko-švedska kompanija "Astra Zeneka". Zbog toga se u ustaljenom govoru naziva i "oksfordska" vakcina.

Osim predsednika Vučića, na aerodromu su i ministar Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

RepublikaFoto: printskrin/tanjug

Krajem prošle godine dobila je zeleno svetlo za primenu u Velikoj Britaniji, nakon što je zdravstvena regulatorna agencija u toj zemlji izdala odobrenje da je vakcina bezbedna i efikasna.

Aleksandar Vučić je rekao da ovo znači još 150.000 vakcinisanih ljudi.

- Mi smo jedina zemlja pored UAE koja ima više od tri vakcine. Ponosan sam na to. Za ovo je bilo potrebno puno truda, ne samo sa naše strane, već i naših prijatelja. Molio sam Borisa Džonsona i mnoge druge i hvala svima. Hvala i indijskom premijeru - rekao je on.

On je naglasio da je postignuta najbolja cena i da misli da je Astrazeneka na udaru svih, jer upravo nije htela da zarađuje na njima.

Predsednik je zamolio građane Srbije da se ne opuštaju uprkos činjenici da se imunizacija odvija dobro.

- 756.000 je vakcinisano prvom ili drugom vakcinom, Oko 100.000 ljudi imamo sa zaštitom od smrti ili zaražvanja, mi tek sada počinjemo stvaran proces zaštite. Moramo da ubrzavamo, ovo je početak, jer je cilj da dođemo do milion vakcinisah do kraja februara, a da u martu počnemo da osećamo blagodeti bar po broju smrtnih slučajeva, uprkos nediscipllini - kazao je on.

Obratila se ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud.

- Vakcinu je razvio Oksfordski univerzit, u timu, u kojima je bilo i mnogo mladih srpskih naučnika - naglasila je ona. Radujem se što ova vakcina će biti uskoro dostupna širom sveta u borbi protiv pandemije. Sve zahvaljujući programu Kovaks - rekla je ona.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Boris

21.02.2021 07:34

Ogroman uspeh Srbije u borbi protiv Covid-19

Marko

21.02.2021 07:37

Nema sumnje da je vakcinacija smanjila broj obolelih, polako se vraćamo u normalu.

Lela

21.02.2021 07:38

Jos jedan kotigent vakcina koji ce omoguciti nastavka imunizacije.

Milorad

21.02.2021 07:49

Ovo samo govori koliko smo uspešni i borbeni i kao zemla i kao narod. Ovo je veliki uspeh za sve nas. Hvala celoj državi na ovoj velikoj pomoći